Rujan 2017. godine bio je koban za Zadarsku županiju... Obilne poplave uzrokovale su nemjerljivu štetu, a nisu zaobišle ni park prirode Telašćica. Ljudi su odložili otpad na divlje odlagalište, a priroda je pokazala svu svoju moć i u kratkom vremenskom razdoblju dislocirala deponij u more i obližnju valu.

Na poziv Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja akciji čišćenja odazvali su se i članovi Udruge Podmornih Aktivnosti "Rotrum" iz Splita, a ono na što su naišli šokiralo ih je, piše portal Otoci.eu.

- Iako iza sebe imamo na desetke akcija čišćenja podmorja godišnje, prizor na koji smo naišli nikog ne može ostaviti ravnodušnim. U razgovoru s djelatnicima parka prirode načuli smo da je dio otpada već uklonjen s lokacije, ali kako smo uskočili u more, stavili regulator u usta i masku na lice... od otpada pomiješanog sa zemljom morsko dno se uopće nije vidjelo, napisali su nakon prve akcije provedene u jesen 2017.

Ovog mjeseca provedena je nova akcija, koordinirana od strane RK Sv.Roko i djelatnika PP Telašćica.

- Već samim dolaskom na lokaciju i pogledom s broda, postali smo svjesni da smo tek zagrebali gornji sloj otpada. Kao i na prethodnoj akciji, dubina je jedva prelazila 3m, a otpad se uklanjao iz mora sve dok nismo ostali bez snage i zraka u bocama. Ovaj put naišli smo i na nekoliko ribarskih mreža, koje su očekivano bile pomiješane s raznoraznim otpadom, javljaju Splićani.