Na najvećoj svjetskoj smotri maslinovih ulja, šestom Međunarodnom natjecanju maslinovih ulja u New Yorku, koje se održalo od 23. do 26. travnja, hrvatska ulja osvojila su 40 medalja, javljaju Naši školji.

Dalmatinska ulja osvojila su tri zlatne i pet srebrnih medalja. Zlatna su Fortica od sorte coratina i Fortica od mješavine sorti coratina i frantoio, OPG-a Ivice Vlatkovića iz Novigrada, i Božić uje od sorte oblica, Uljare Božić - Svirče d.o.o. iz Svirča na Hvaru.

Zadarski ginekolog dr. Ivica Vlatković slobodno vrijeme provodi u Novigradu, u masliniku u kojem na 1,5 ha ima 480 stabala oblice, levantinke, krvavice, ali i lastovke, drobnice, granbučele... Ukupno 27 sorti.

Ponovno je bio uspješan i Roman Urbanija s otočića Žižnja, koji administrativno pripada Općini Tkon - za ulje od mješavine sorti osvojio je srebrnu medalju. Na 47.500 metara četvornih zemlje, maslinik na Žižnju podigao je 65-godišnji Roman Urbanija, rođeni Ljubljančanin sa stalnom adresom u Belgiji. Na strmoj kosini jugozapadne punte, s koje pogled puca na tri strane svijeta, izdiže se maslinik sa 665 stabala oblica, casaliva, pendolina i cipressina, posađenih u 33 reda, a u najduljem redu 34 masline, pokoja mladica smokve i nekoliko stoljetnih planika.

Od 2004. godine, kada su Urbanije od jednog Murterina kupili zemlju i 2006. posadili prvu maslinu, njihov se život iz korijena promijenio. Posvetili su se maslinarstvu i turizmu i svake godine na domaćim i inozemnim natjecanjima osvajaju nagrade.

Bilo je prijavljeno tisuću ulja iz 27 zemalja. Istarska ulja osvojila su 32 medalje, 24 zlatne i osam srebrnih, a ukupno je iz Hrvatske bilo prijavljeno 45 ulja.