ZADAR- Puna tri sata predsjednik sudačkog vijeća Boris Radman obrazlagao je oslobađajuću presudu bivšem vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici na koju će u ime DORH-a, tužitelj Zvonko Ivić uložiti žalbu Vrhovnom sudu.
Nikad veći broj novinara ispred zadarskog suda uzimao je izjave od svih aktera suđenja jedinoj osobi za kornatsku tragediju. Osim Slavice koji je izrazio zadovoljstvo i nadu da će Vrhovni sud potvrditi oslobađajuću presudu i konačno reći da on nije krivac pogibije 13 vatrogasaca, nitko drugi nije mogao reći da je slučaj gotov. Ponajmanje predstavnici roditelja poginulih vatrogasaca.

Tužitelj Ivić u izjavi novinarima istaknuo je kako je Slavica tijekom sudskog postupka priznao sve svoj propuste. - On je sam kazao kako je poslao helikopter u potragu a ne spašavanje, kazao je tužitelj koji ne priznaje novinarsku tvrdnju da je sudac Radman svima održao bukvicu. - Posao suca je da se reflektira na navode optužnice a ne da iznosi svoje komentare, kazao je Ivić.

Sudac Radman, prema riječima Ivića (na fotografiji gore) nije ništa kazao o činjenici da Slavica kao zapovjednik JVP Šibenik nikoga nije obavijestio o tragediji na Kornatu. - To je apsurd da Slavica priznaje kazneno djelo a sudac to nije uvažio, izjavio je županijski odvjetnik u najavi žalbe na danas izrečenu presudu.

- Ovo je za mene treća oslobađajuća presuda a ja već 11 godina stojim na mjestu s mojim poginulim kolegama s Kornata a proglašen sam državnim neprijateljom broj 1. Teško mi je, to su bili moji prijatelji, kumovi, poznanici. Istraga je od samog početka išla samo u smjeru proglašenja mene kao jedinog krivca, kazao je Slavica koji će se konzultirati, dodao je, sa svojim odvjetnikom Čedom Prodanovićem što može reći u izravnim razgovorima koje su tražile televizijske kuće. Mora biti oprezan i zbog obitelji stradalih, napomenuo je Slavica. Kazao je i kako je i dalje u vatrogasnom sustavu i da redovno ide na liječničke preglede. Unatoč pritisku kojeg nosi sve ove godine, zdravlje mu je dobro, rekao je Slavica (na fotografiji dolje) na novinarsko pitanje.

Zakon o vatrogastvu, unatoč najvećoj tragediji koja je odnijela 13 života te svim slabostima koje su se pokazale prošlog ljeta za najvećeg požara, nije se promijenio. -Složen je i osjetljiv to sustav, kazao je predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Goran Franković.

Kao što ni hrvatska javnost a osobito obitelji stradalih vatrogasaca nisu dobili odgovor kako se to moglo dogoditi. Bez odgovora te noći u zadarskoj bolnici ostala je i potpisana novinarka koja je vojnom, civilnom i policijskom vrhu predvođenom premijerom Ivom Sanaderom postavila pitanja zbog čega su tijela stradalih ostala na tom otoku smrti na koji nitko nije mogao pristupiti niti idućeg dana.