U povodu Dana Općine Bibinje u petak i subotu 27. i 28. travnja održat će se znanstveni skup o Bibinjama. Preko trideset radova bit će predstavljeno u atriju Osnovne škole Stjepana Radića. U dva dana profesori i istraživači života i bogate bibinjske povijesti predstavit će javnosti rezultate svojih istraživanja.

Ideja o održavanju znanstvenog skupa o Bibinjama došla je od poznatih Bibinjaca, imenjaka Ante Bralića, pročelnika Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru i Gverića, ravnatelja Državnog arhiva u Zadru.

- Znanstveni skup prigoda je da se s pozicija različitih znanstvenih disciplina obradi prošlost i sadašnjost Bibinja. Premda će na skupu biti predstavljeno čak 39 radova s područja povijesti, arheologije, zemljopisa, etnologije, gospodarstva i tako redom, ipak se ni ovime ne može iscrpiti sva silina bibinjske zbilje u prošlosti i sadašnjosti. Profesor Bralić i ja radosni smo da smo mogli svojim angažmanom pridonijeti organiziranju ovoga velikog dana za Bibinje, kaže Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru

Ideja je potekla prije dvije godine iz Općine Bibinje, a Sveučilište u Zadru je prihvatilo ulogu znanstvenog suorganizatora. Tako je i dobar dio izlagača upravo sa Sveučilišta.

- Vjerujem da će Bibinje prepoznati i znati vrednovati ovu inicijativu. Pred nama je i drugi važan dio ovoga posla: objavljivanje monografije, odnosno zbornika radova s ovoga skupa. To je zapravo završni i trajan dio ovoga pothvata, ističe Gverić.

Znanstveni skup organiziraju Općina Bibinje, Matica Hrvatska i Sveučilište u Zadru, a radovi predstavljeni na njemu zasigurno će imati svoju veliku vrijednost za sadašnje vrijeme, ali i za budućnost Bibinja.

- Organiziranje znanstvenog skupa o Bibinjama trebalo bi dati multidisciplinarni pristup tematikama povezanim s našim mjestom. Na skupu bi se obradili zemljopisni, povijesni, gospodarski, jezikoslovni i kulturološki aspekti bibinjskog života. U radu sudjeluju vrsni znalci iz više hrvatskih znanstvenih institucija kao i naši bibinjski stručnjaci. Nadam se da će to biti uspješan spoj znanstvene teorije i "lokalnog" znanja. Rezultanta tog rada bit će znanstvena monografija o Bibinjama koja će biti temelj za svaki buduću koncepciju razvoja mjesta - otkrio nam je prof. dr. sc. Ante Bralić sa Sveučilišta u Zadru.

U petak od 9 sati možete čuti istraživanja o temama zemljopisa, povijesti, crkvene povijesti i gospodarstva, dok će u subotu od 9:30 sati biti govora o životu, kulturi i krajoliku Bibinja te o jeziku i školstvu. Detaljni program i knjigu sažetaka dostavljamo Vam u prilogu, isto možete pronaći i na službenim stranicama Općine Bibinje, bibinje.hr