Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković jutros je u Tkonu na otoku Pašmanu, s ravnateljem Središnje agencije za financiranje programa i projekata EU Tomislavom Petricom i ravnateljem Županijske lučke uprave Zadar Davorom Škibolom, potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju trajektne luke Tkon. Riječ je o prvom projektu Županijske lučke uprave koji se financira bespovratnim sredstvima EU u iznosu od 32,5 milijuna kuna, kojim je predviđena izgradnja gata s dva veza, ukrcajno-iskrcajnog prostora, platoa pristaništa, podmorskog propusta te platoa ukrcajnog čekališta i parkirališta.

Butković je s ravnateljem Županijske lučke uprave Zadar potpisao i četiri sporazuma, kojim se dodjeljuje ukupno 8 milijuna kuna za projekte sanacije glavnog gata i operativne obale u luci Turanj, sanacije dijela obale u luci Mandre te rekonstrukciju obalnog zida luke Petrčane.

- Ova luka mogu biti naša vrata za svijet. Ja sam se jučer vratio iz tog svijeta i vidio koliko oni ulažu u infrastrukturu. Moramo i mi ulagati, a želio bih da ova sredstva vežu na sebe projekt nove luke Biograd, čime bismo dobili jedan prsten kojim bismo riješili dobar dio potrebne infrastrukture. Time bismo lokalno stanovništvo, koje je u ovim općinama već sada u porastu, dodatno vezali za svoj kraj, rekao je župan Longin.

Ministar Butković komentirao je prozivke vezane uz natječaj za koncesiju luke u Gaženici.

- Hrvatska u kontinuitetu radi na izgradnji infrastrukture i suprastrukture, bilo u onim lukama u kojima dominira teret ili putnici. Ovo je bilo jedno takvo ulaganje, zajmove treba vraćati a najbolji način za to je da se pojedine djelatnosti daju onima koji će tu infrastrukturu najbolje iskoristiti. Natječaj je bio transparentran, objavljen u međunarodnim časopisima, njegovu proceduru ne treba dovoditi u pitanje. Nitko ne prodaje Gaženicu, Gaženica ide dalje, nama je cilj da dolaze brodovi i putnici, da se pojača gospodarska djelatnost u Zadarskoj županiji, rekao je Butković.

Nakon potpisa ugovora u Tkonu ministar će radni posjet Zadarskoj županiji nastaviti obilaskom rive u Petrčanima u sati te radnim sastankom u Općini Privlaka.