Od 19. do 22. travnja ove godine na rivi će se održati četvrto izdanje vrtne izložbu cvijeća „Cvijet Zadra", na kojoj tvrtka Nasadi okuplja sve hortikulturne znalce, ljubitelje cvijeća i vrtne umjetnosti. Jedinu izložbu koja svoje cvjetne kreacije ostavlja u gredicama kroz cijelu turističku sezonu danas su predstavili direktor Nasada Lenko Ugrinić, pomoćnica direktora Zrinka Prusac i voditeljica projekta Dora Maštrović Pavičić.

- Manifestacija je osmišljena kako bi se Zadar promovirao kao hortikulturna destinacija, zbog koje će turisti dolaziti i vraćati se u naš grad. Teško je svake godine nešto novo osmisliti, ali cvijeće je zahvalno i vraća uvijek više. Ove godine cvjetne motive vezali smo za Tour of Croatia, koji će jednu od svojih etapa završiti upravo na rivi. Glavna instalacija na gatu bit će u obliku trkaće staze sa cvjetnim biciklima i natpisom „Flower of Zadar - Zadar loves tour", najavio je Ugrinić.

Utrka se snima helikopterima, pa će predivni prizori instalacija, koji će biti postavljeni već u srijedu kroz jutro, obići svijet. Na otvaranju manifestacije bit će priređen kulinarski cvjetni meni s domaćim specijalitetima, rižotom, šparogama, šafranom, srdelama, podijelit će se dosta krušnih proizvoda, piva a i 2.000 sadnica cvijeća.

- Otvorenje je predviđeno u 11 sati uz Gradsku glazbu i učenike OŠ Bartula Kašića. Od Pozdrava Suncu do Sveučilišta u 22 gredice bit će posađeno 50 tisuća stabljika cvijeća, različitih trajnica, začinskog bilja i ljetnica poput elera i petunija. Prvi put uspjeli smo riješiti i osvjetljenje gredica, pa će turisti i domaći ljudi moći i noću, kroz cijelu sezonu, uživati u koloritu zasađenog cvijeća, najavila je Zrinka Prusac.

Izložba je natjecateljskog karaktera te će posebno povjerenstvo podijeliti prve tri nagrade izlagačima za kreativni izgled u oblikovanju prostora, najromantičniju instalaciju, najbolji spoj grada i mora, suvremeni izričaj, sklad boja, kreativnost instalacije... Dobitnicima će biti uručena priznanja izrađena u Muzeju antičkog stakla.

Dora Maštrović Pavičić istaknula je kako će u popratnom programu biti održano nekoliko zanimljivih predavanja u Kneževoj palači. Tomislav Kos sa Sveučilišta u Zadru održat će predavanje oo palmino pipi, od koje nam propada sve više palmi, dok će stručnjaci iz Zagreba i Splita upoznati goste s različitim mogućnostima u oblikovanju zelenila. U petak od 10 sati na rivi će biti organizirana radionica za djecu na kojoj će cvijećem ispisivati svoja imena, a poseban razlog za dolazak djeca će imati i zbog kazališnih predstava vezanih uz temu cvijeća

- Izložba se u Zadru dobro prihvatila i njeni se efekti vide dalje od granica. Hortikultura i turizam imaju sinergijski učinak, pa financijska sredstva uložena u ovaj projekt donose puno veći dobitak.Nisu samo povijest i kameni bedemi ono što privlači turiste, već i perivoji, cvijeće po bedemima i rivi, kakvo ostali gradovi nemaju, zaključio je Ugrinić.