Što je s građom Znanstvene knjižnice koja je stradala u poplavi 11. rujna?, upitao je na sjednici Gradskog vijeća Erol Gaši (SDP) ravnatelja Znanstvene knjižnice Mira Grubića. Također, postavio mu je pitanja o povećanim rashodima za plaće djelatnika, novi zakon po kojem će ona morati imati depozitno skladište, ali i propalim planovima o spajanju sa sveučilišnom knjižnicom.

Do povećanja rashoda za plaće došlo je, odgovorio je Grubić, zbog otpremnina za djelatnike koji su išli u mirovine i jubilarnih nagrada. Što se tiče poplave, Znanstvena knjižnica prijavila je štetu od 550.000 kuna. Nažalost, kazao je, nikakvu odštetu nisu dobili, a iz Županije im je kazano da je neće niti dobiti ako već nisu.

- Teret spašavanja građe iznijeli smo svojim sredstvma i kadrom, te službama i prijateljima koji su nam pomogli. Nacionalna i sveučilišna knjižnica slala nam je svoje radnike, posjetila nas je i ravnateljica Tatijana Petrić, Crveni križ dao nam je isušivače prostora, Pomorska škola prostor za sušenje... Poslužilo nas je i vrijeme, da nije bilo bure pitanje je kako bi se ta građa osušila, rekao je Grubić.

Od sve građe oštećen je tek jedan časopis, ali vrlo vrijedan - Dom i svijet, koji je izlazio u razdoblju od 1888. do 1923. godine.

- Njegova restauracije koštala bi 250.000 kuna, nadamo se barem tim sredstvima. Časopis nije uništen, može se prelistavati ali nije preporučljivo, rekao je Grubić.

Što se tiče Zakona o knjižnicama, njega se čeka i tek treba vidjeti kako će tretirati praktički jedinu znanstvenu knjižnicu u Hrvatskoj. Očekivao je da će se realizirati sporazum sa Sveučilištem u Zadru 2012. godine, očekivalo se spajanje već u 2013., ali nije realizirano sve do danas. Zbog toga je knjižnica u potrazi za prostorom, a izgledno je da će se taj prostor riješiti u dogovoru s Gradom Zadrom.