ZADAR - Ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić još nije potpisao ugovor s koncesionarom na centralni terminal, 16. ožujka izabranom tvrtkom Zadar International Port Operations d.o.o.

Ugovorom, koji se još usklađuje, Lučka uprava je dužna brodovima koji uplovljavaju u luku Gaženica osigurati neposredno ili putem drugih koncesionara pružanje sljedećih usluga: priveza i odveza brodova, lučko peljarenje, teglenje i potiskivanje, te opskrbu brodova.

Osnovna lučka djelatnost kao što je privez brodova na području putničke luke Gaženica bit će predmet nove koncesije za koju će natječaj raspisati Lučka uprava Zadar (LUZ).
Doznali smo to u odgovoru LUZ na naš upit zbog čega u natječaju za koncesionara među lučkim djelatnostima nema priveza brodova.
Za taj lučki posao do sada je to na zahtjev LUZ-a, otvaranjem Gaženice, obavljala tvrtka Luka Zadar. Tko će to raditi idućih pet godina, znat će se po provedbi natječaja, za koji se, prema informacijama iz LUZ, priprema natječajna dokumentacija.

Odlukom Upravnog vijeća, 2015. godine Luka Zadar je taj posao dobila privremeno. Sada je vrijeme za nadmetanje, obzirom da je usluga priveza i odveza osnovna lučka djelatnost bez koje nije moguće sigurno obavljanje lučkog prometa, navode iz Lučke uprave Zadar.
Oni su pojasnili kako tvrtka Luka zadržava do sada stečene koncesije nad lučkim područjem kojim gospodari LUZ. To znači da im za privez i odvez brodova u Gradskoj luci, koncesija važi od 16. rujna 2015. godine do 15. rujna 2020. godine.

Ugovorom o prvenstvenoj koncesiji u teretnoj luci Gaženica iz srpnja 2014., sklopljenim između Lučke uprave Zadar i Luke Zadar d.d. uz prethodnu suglasnost Vlade RH, produžena je prvenstvena koncesija na ovom dijelu lučkog područja do 19. srpnja 2039. godine.
To je tzv. prioritetna koncesija koja se uglavnom odnosi na teretni dio luke. Luka Zadar ima i određene obaveze ulaganja ako ne žele izgubiti koncesiju. To im je bio i razlog dokapitalizacije u kojoj se najavljivao pa čak i javno ucjenjivalo s ulaskom kineskog kapitala u Luku Zadar (u slučaju da Kinezi ne dobiju gradnju pelješkog mosta) . Uprava Luke produžila je 9. ožujka rok na 90 dana za uplatu dionica iz drugog kruga.