Prošlog vikenda održana je prva Konvencija živog čovjeka - događanje na kojemu su individualci iz cijele Hrvatske, među kojima je bio i Zadranin Vedran Miočić-Stošić, govorili o svojoj borbi protiv današnjeg društvenog uređenja i njegovih normi.

Uvodno predavanje održao je Dražen Kasalo, urednik portala Kontrola uma i predsjednik Arbitražnog suda pravde, na temu kako živi čovjek može biti dio pravnog poretka. Objasnio je kako je ustavno-pravni poredak samo djelić originalnog sistema u kojem je na mjesto Stvoritelja svega došao Ustav kao fiktivni bog i vrhovni vladar. Čovjek kao takav nije dio tog sistema jer njega nije stvorio ustav već originalni kreator života. Iz tog razloga čovjek je iznad u pravnom poretku samim time što je stvaran i živ, za razliku od ustavno pravnog poretka koji je fiktivan i neživ.

Konvencija se nastavila predavanjem Vedrana Miočića-Stošića pod naslovom „Moja priča", u kojoj je slajdovima i skeniranim dokumentima objašnjavao cijelu povijest njegovog spora sa agentima MUP-a. Veliki pljesak je dobio kad je ispričao nedavni događaj u kojem ga je zaustavio policajac po noći, ali čim se on počeo zaustavljati i kad je ovaj vidio njegovo lice i registraciju samo je mahnuo „lizalicom" da produži dalje.

- Tako nam je Vedran pokazao da ne trebamo živjeti u strahu, da su policajci također živi ljudi i ako ih tretiraš s respektom i bez zle namjere možeš isto očekivati zauzvrat, priopćili su organizatori.

Miočić-Stošić, Zadranima poznat pod nadimkom Gumeni još iz vremena dok se bavio samo glazbom, u hrvatskoj je javnosti postao poznat po dokumentu "Objava o nepostojanju osobe", dostavljenom na dvadesetak državnih i lokalnih institucija, navodeći u njemu kako da je on živi čovjek, živi izvor neograničenih i neotuđivih prava, duša utjelovljena u živom biološkom ljudskom tijelu muškog spola, suveren u svom postojanju. "Živim čovjekom" odlučio se proglasiti kad mu je istekla registracija na osobnom automobilu. Na automobil je postavio registarske pločice koje je sam izradio, oznake MG100616GM, što mu je uzrokovalo nastavak neugodnosti s policijom, koja registraciju ne priznaje. Na sve odluke žalio se spomenutom Arbitražnom sudu pravde, koji je njegove žalbe usvojio.

Drugog dana konvencije jutarnje predavanje je imao Robert Šafranko, potpredsjednik ASP-a koji je govorio o ASP-u ali prvenstveno kroz prizmu prirodnog prava, obzirom da je ASP naslonjen na suđenje po sistemu pravičnosti i kao takav uronjen u prirodno pravo. Objasnio je metodično i koncizno zašto je prirodno pravo iznad današnjih zakona i po čemu je u svakom slučaju superiornije pravnim pravilima ustavno-pravnog poretka.