Aktualna tema u Zadru ovih je dana parkiranje. Na promjenu cijena ne mogu utjecati, ali mladi Zadrani Ivan Gržan i Ante Medić nude rješenje za lakši pronalazak slobodnih parkirnih mjesta tijekom ljetnih gužvi. "Smart Parking Solution" naziv je njihovog projekta, odnosno platforme koja se bavi nadzorom i analizom parkinga.

- Ideja je postaviti senzore veličine plastične čašice 10-ak centimetara ispod parkirnih mjesta. Oni će biti sposobni detektirati je li parkirno mjesto slobodno ili nije, javljati te podatke serveru koji će krajnjem korisniku, vozaču, prikazati informacije o slobodnim mjestima te cijeni parkiranja. Ako traženo mjesto ne bude slobodno, sustav će predložiti drugo najbliže, prezentirali su na posljednjem Evolve MeetUp-u u COIN-u ideju koja će vozačima riješiti muke s parkingom. 

I dok je 26-godišnji Ante suosnivač IT tvrtke Pulsar Laboratories, 27-godišnji Ivan dolazi iz pomorskog svijeta, no svoju budućnost ipak vidi u razvoju informacijskih tehnologija. Prijateljstvo ih spaja već dugi niz godina, a zajednička poslovna ideja nešto više od pola godine.

- Parkiranje je velik problem u Zadru i ostalim dalmatinskim gradovima. Građani se upute u grad ne znajući čeka li ih slobodno mjesto te često izgube dosta vremena tražeći ga. Htjeli smo pronaći rješenje za te gužve i zapitali smo se kako problem možemo riješiti na način koji je primjenjiv na svih. Tako je nastao projekt za "pametno parkiranje", ispričao nam je Ante.

Ivan je pak "SPS" prezentirao direktorici tvrtke Impaddo Celiji Blagović koja je uvijek u potrazi za novim idejama. One su i bit Evolve MeetUp-ova koje tvrtka svaki mjesec organizira u zadarskom coworking prostoru COIN.

- Ubrzo je pao dogovor - pilot projekt provest ćemo u njihovom IT resortu u Maslenici koji je trenutno u izgradnji. Implementacija sustava za 70-ak parkirnih mjesta predviđena je najesen. Čim se izgradi garaža, mi nastupamo, otkrio nam je Ivan dodajući kako bi ovakav sustav bio od koristi privatnim iznajmljivačima smještaja, ali i lokalnoj samoupravi. 

Osim o projektu, s mladićima smo pričali i o IT sceni u Zadru.

- Nažalost, uvijek "kaskamo" za drugim gradovima. Tek ove godine otvorio se IT studij u Zadru. Program je solidan, ali treba proći još tri godine da se počnu izbacivati kadrovi, ocijenio je Ivan.

Jedan problem IT sektor dijeli sa svim drugim poslovnim područjima, a on se zove - birokracija. 

- Kao i u svakom drugom poslovanju, u Hrvatskoj je teško nešto pokrenuti. Birokracija je spora, a tvrtke se kažnjavaju velikim iznosima za male pogreške. Također, puno sam putovao i uvidio da su cijene gotove iste u drugim zemljama, a prosjek plaća puno veći. Osim sunca i mora, nekad je teško biti primamljen tu ostati. No ne predajemo se, poručuje Ante.

Odlazak iz Zadra im je, slažu se oboje, zadnja opcija.