Točno u podne 70-ak plavih balona poletjelo je u subotu s Narodnog trga u Zadru. Iza prizora stoji Svjetski dan svjesnosti o autizmu kojeg tradicionalno obilježava Udruga za autizam Zadar. 

Njezin predsjednik Ante Armanini podsjetio je još jednom na loše uvjete za rad udruge. 

- Najveći je problem prostor. Terapeuti s djecom rade individualno, a na raspolaganju imamo svega 30 m2. Potreban nam je prostor od barem 100 m2 s minimalno dvije odvojene prostorije sa sanitarnim čvorom kako bi mogli zaposliti još jednom terapeuta i to na puno radno vrijeme. Najviše nas drže donacije fizičkih osoba, od kojih smo prošle godine dobili više od 100 tisuća kuna, puno više nego što dobivamo od lokalne samouprave, poručio je predsjednik Udruge koja broji 88 članova. 

I ova Udruga već godinama čeka otvorenje Centra Mocire za osobe s poteškoćama

- Moj sin Fabijan imao je 5 godina kad se postavljao kamen temeljac. Danas ima skoro 16 godina, a mi još čekamo. No nadamo se da tko čeka, taj i dočeka. 

Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu važno je, naglasio je Armanini, kako bi se stvorila kritična masa ljudi i pokrenula državna vlast koja mora početi rješavati probleme osoba s autizmom i ostalih ranjivih skupina. 

-  Nakon dugo vremena, ovaj je četvrtak na Markovom trgu u Zagrebu napokon održan sastanak kojem su nazočili predstavnici tri ministarstva čiji se resori preklapaju na ovom području. Do nekih zaključaka su došli, a sad je vrijeme da se napokon krene u implementaciju istih. Očekujem da će se sljedeće godine napraviti vidljivi pomaci i zakonski okvir koji se neće mijenjati s promjenama Vlade, istaknuo je predsjednik Udruge za autizam Zadar koja je na Trgu postavila štand s rukotvorinama nastalim tijekom radnih terapija u udruzi te malu izložbu na temu predrasude o autizmu.