Iz Ureda župana najavili su kako će župan Božidar Longin u pratnji pročelnika za pomorsko dobro, more i promet Krešimira Laštre, 7. travnja 2018. godine oputovati na sedmodnevni službeni put u Kinu, provinciju Hainan. Uz njih će biti i Ante Župan, pomoćnik pročelnice Ureda župana. Oni će putovati o trošku Županije, dok će na račun Zračne luke u Kinu odletjeti direktor Josip Klišmanić i komercijalni direktor Tomislav Žepina.

Evo i zašto:

Zadarska županija i provincija Hainan u Narodnoj Republici Kini, u skladu s načelima Zajedničke kinesko-hrvatske izjave, u cilju daljnjeg jačanja i razvijanja prijateljstva i suradnje obiju strana te promicanja međusobnog razumijevanja između naroda Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, kroz prijateljska savjetovanja ostvarile su namjeru uspostavljanja prijateljskih odnosa.
U ovom trenutku Kina ima s Hrvatskom najzrelije i najstabilnije bilateralne odnose u regiji. Hrvatska surađuje s Kinom kroz tri okvira: preko odnosa EU - Kina, zatim u okviru mehanizma Kina plus 16 te bilateralno. Upravo u bilateralnim odnosima, ulazimo u novu fazu s obzirom na ulazak kineskih investicija u RH, u kojima Zadarska županija namjerava biti predvodnik i to potvrđuje inicijativom uspostave suradnje s Hainanom.
Izaslanstvo Zadarske županije koje predvodi župan Božidar Longin, u pratnji veleposlanika RH u NR Kini Nebojše Koharovića, tijekom službenog posjeta provinciji Hainan sudjelovat će na uglednom gospodarsko-poslovnom summitu Boao Forum For Asia 2018. Župan Božidar Longin na međunarodnoj konferenciji ASEAN, koja se također održava u gradu Boao, obratiti će se na jednom od panela čija će tema biti potencijali kruzerskog turizma i mogućnosti suradnje na Pomorskom putu svile. Tamo će predstaviti Zadarsku županiju, luku Gaženica kao novu destinaciju kruzerskog turizma, s posebnim naglaskom na potencijale Zadra kao matične luke i razvoja suradnje u drugim gospodarskim djelatnostima u Zadarskoj županiji
Tijekom službenog posjeta NR Kini formalizirat će se suradnja Zadarske županije s provincijom Hainan potpisivanjem Pisma namjere o prijateljstvu i suradnji, a planirani su radni sastanci s turističkim agencijama i zrakoplovnim kompanijama provincije Hainan.