ZADAR- Gradska vlasti Zadra dižu cijene parkiranja na Poluotoku na 15 kuna za sat koje će važiti od 15. lipnja do 15. rujna. Predložena je to izmjena Odluke o organizaciji i naplati parkiranja kojom se sadašnji režim od 10 u drugoj i 12 kuna u prvoj zoni tijekom srpnja i kolovoza (bez nedjelja i praznika), produžava na tri mjeseca uz rapidno povećanje cijena.
Time želimo zaštiti stanovnike Poluotoka, naivno se obrazlaže uz prijedlog odluke, jučer  stavljene na javno savjetovanje. Oni koji stanuju na Poluotoku i dalje će imati mjesečnu kartu od 50 kuna koja im naravno ne osigurava parkirno mjesto kao i onima koji rade na Poluotoku ili stalno dolaze pa mogu kupiti mjesečnu kartu od 150 kuna.

U tom grmu, međutim, ne leži zec već u turistima koji u svim anketama pa čak i strategiji razvoja turizma, najviše se žale na prometne gužve i nedostatak parkirnih mjesta.
Da se Odluka mijenja zapravo zbog zarade preko gradske tvrtke Obala i lučice u turističkoj sezoni, jasno je i iz dijela obrazloženja u kojem se Grad Zadar uspoređuje s drugim turističkim gradovima „u kojima je izražen turistički promet":
Razdoblje ljetnog režima naplate javnog parkinga u Dubrovniku je 6 mjeseci, u Splitu i Puli 4 mjeseca. Sat parkiranja na javnim parkiralištima tijekom tog razdoblja u najskupljoj zoni u Dubrovniku iznosi 75 kuna (najjeftinija 10 kuna), u Splitu 20 kuna (najjeftinija 3 kune), a u Puli 15 kuna (najjeftinija 4 kune).

Provjerili smo ove navode na primjeru Splita i utvrdili neistinu.
Sat parkiranja naplaćuje se 20 kuna samo u malom djeliću rive uz trajektno pristanište. Na još tri manje ekskluzivna prostora, koja su u Split parkingu svrstala u vanulična parkiralište, ljeti i zimi cijena je 7 kuna, dok je na ostalima parkiralištima ljeti, od 1. lipnja do 30 rujna, cijena parkinga podignuta s pet na 6 kuna po satu.
Zadar se nema što uspoređivati s Dubrovnikom. S Pulom može, ali ne manipulativno, jer tamo je ljeti i zimi 4 kune cijena parkiranja u prvoj i drugoj - najvećim parkirnim zonama. Samo u manjoj parkirnoj zoni 3, uz povijesnu jezgru Pule cijena je 15 kuna ljeti i zimi, dok je u 4. zoni tijekom tri mjeseca cijena dignuta na 8 kuna.

U Zadru će 15 kuna biti sat parkiranja na nogostupu Muraja kao i na ulici ili na parkiralištu Zaraušek i kod Novih vrata. Organizacija parkirališta u 1.i 2. zoni bit će promijenjena do 15. lipnja - ukida se parkiranje uz zaštićene bedeme i uspostavlja se novo parkiralište na Liburnskoj obali, na mjestu trajektnog pristaništa. To, međutim, nije bila tema predložene Odluke  koja će biti usvojena na Gradskom vijeće u svibnju  bez obzira na javno savjetovanje  od  mjesec dana.

Evo i našeg pitanje za savjetovanje: kako će se naplaćivati 15 kuna od 15. lipnja na novom parkiralištu uz Liburnsku obalu kojeg neće biti u izmijenjenoj Odluci.