Grad Zadar, odnosno Odjela za EU fondove dobio je zeleno svijetlo za dva projekta. Jedan od njih je nazvan "VR LABoratorij za mlade" i težak je 700 tisuća kuna.
Projekt je to usmjeren isključivo prema mladima i njihovoj pripremi za konkurenciju na tržištu rada. A ostvaren je u partnerstvu s Prirodoslovno-grafičkom školom, udrugom CINAZ i Porat.
Grad Zadar prijavio ga je, prema riječima pročelnika Šime Erlića, u rujnu prošle godine, a prije koji dan projekt je uvršten listu za financiranje.

- Projekt ja namijenjen jačanju kompetencija 100 mladih osoba s područja grada za konkurentniji nastup na tržištu rada, istaknuo je Erlić.
U tom VR LABoratorij za mlade, oni će dobiti znanja iz područja samozapošljavanja, poduzetništva i virtualne stvarnosti. Tijekom 18 mjeseci trajanja projekta organizirat će se kampanja: "Dani poduzetništva mladih", najavio je Erlić na jučerašnjem kolegiju Gradonačelnika.
Za drugi projekt Grad Zadar će dobiti 131 tisuću eura u partnerskom udjelu gradova iz više zemalja od ukupno 2.2 milijuna eura.
Naziva se "INTENSIFY", a tema je smanjenje CO2 i zaštite okoliša. Omogućit će svim partnerima da vide najbolje prakse drugih gradova i usporede ih na osnovu plana za okoliš SEAP koji se primjenjuje i u Zadru, kazao je Erlić. U stvarnosti, novac će se potrošiti na uključivanje građana i podizanja razine svijesti kroz radionice, edukacije kampanje i konferenciju sudionika tog projekta.