ZADAR - Na natječaj za imenovanje ravnatelj Županijske uprave za ceste (ŽUC) Zadarske županije stiglo je pet prijava.

Doznali smo to u ŽUC-u, jer Željko Lončar predsjednik Upravnog vijeća koje je raspisalo natječaj nije informiran. Lončar nam nije odgovorio niti na pitanje kad će sazvati Upravno vijeće da bi se izabrao novi ravnatelj. - U zakonskom roku, rekao je Lončar.

On je i dugogodišnji predsjednik skupštine Zadarske županije, pa smo ga usput pitali kad će skupština.  Znat ćete na vrijeme, uporno je Lončar izbjegavao odgovor. Znamo mi kad će, ali kad ste je Vi sazvali, bili smo ustrajni na Lončarevo „mudrijašenje". I on napokon odgovori. 5. travnja. Pa je li to bilo teško.

Lončaru svako jeste jer kao predsjednik Upravnog vijeća nije na vrijeme raspisao natječaj za ravnatelja ŽUC-a. Mili Fabijanu prvom, jedinom i dugovječnom ravnatelju ŽUC-a mandat je istekao 20. ožujka te je sada vršitelj dužnosti. Natječaj za novog ravnatelja raspisan je 14. ožujka s rokom prijave od 8 dana. A kad će Upravno vijeće izabrati novog - u zakonskom roku koji naravno u natječaju nije naznačen. Budući ravnatelj već je dobio zamjenika Branka Kutiju koji je do izbora novog- starog saziva UV bio njegov član.

Od prosinca prošle godine u sastavu  Upravnog vijeća ŽUC-a, uz dugovječnog Lončara, imenovani su Marica Nekić, Željko Dilber, Krešimir Laštro i Ante Čačić.

Županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač dobio je pisani odgovor na zapošljavanje bivšeg gradonačelnika Benkovca i zastupnika Kutije u ŽUC.

"Branko Kutija dipl.ing je na radno mjesto zamjenika ravnatelja primljen sukladno Zakonu o ustanovama gdje za primanje u radni odnos novih zaposlenike nije propisana obveza objavljivanja javnog natječaja. Sukladno članku 11. tog Zakona, zbog nepostojanja posebnog zakona koji bi regulirao zapošljavanje i obvezu objave
Natječaj. U konkretnom slučaju primijenile su se odgovarajuće odredbe Zakonu o radu, odnosno, opći akti Županijske uprave za ceste Zadarske županije, u kojima, isto tako, nije propisana obveza raspisivanja natječaja prilikom zasnivanja radnog
odnosa. Ravnatelj u sklopu svojih ovlasti autonomno odlučuje o načinu izbora, odnosno primanju zaposlenika u radni odno", odgovor je iz ŽUC-a.

Kad smo pitali Fabijana, koji sa 67 godina odlazi u mirovinu je li istina da je Kutija zaposlen za zamjenika ravnatelja, on nam je rekao - nije on moj zamjenik, ja sam vršitelj dužnosti.
Obzirom na uvjete natječaja, Kutija ne bi trebao biti „nasljednik" Mile Fabijana. Naime, traži se visoka ili viša škola graditeljskog, prometnog ili ekonomskog smjera, a Kutija je tekstilno-kemijske tehnologije diplomirani inženjer.