ZADAR- Počelo je s cenzusom od tri tisuće kuna, kada je tadašnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić obećao umirovljenicima s mirovinom do tog iznosa i uskrsnicu od 200 kuna. 

To kao i druga predizborna obećanja Vrančić je morao smanjiti kada je spoznao stanje na računu Grada Zadra. Ipak, te 2011. godine uskrsnica je isplaćena za više od 10 tisuća umirovljenika. A onda je počela drastična štednja pa je limit siromaštva spušten na mirovinu do 2000, a prepolovio se broj onih koji su dobivali poštansku čestitku za Uskrs od 200 kuna.

Kad gle čuda. Država je uskladila mirovine za nešto kuna i one su narasle na preko 2000 kuna. Popis se ponovno morao srezati na 3 7000 uskrsnica koje iz gradske uprave šalju poštom. Umirovljenici koji su je do sada dobivali, odjednom ostaju bez njima značajnog dara iz gradske uprave. A gradonačelnik Branko Dukić nije pravodobno reagirao i podignuo cenzus da bi oni kojim je mirovina, primjerice porasla na 2 010 kuna dobili tih 200 kuna. Svih je iznenadilo, kažu nam u Odjelu za socijalnu skrb, kada su dobili evidenciju iz Mirovinskog fonda.

Njihovo službeno očitovanje na naš upit o smanjenom broju uskrsnica glasi ovako: Periodično usklađivanje mirovina ima za posljedicu nominalno povećanje mirovina, tako da netko tko je prošle godine imao pravo na uskrsnicu to pravo zbog povećanja mirovine ove godine gubi. Tu se uglavnom radi o mirovinama koje su bile nešto manje od 2000,00 kn što predstavlja cenzus, odnosno preduvjet za ostvarenje prava na uskrsnicu, te malim povećanjem iznosa mirovine prelazi taj cenzus.

Za iduću proračunsku godinu ozbiljno se razmišlja o povećanju i cenzusa i samog iznosa "uskrsnica", najavili su iz Odjela za socijalnu skrb. Nadamo se kako će ove godine zakinuti umirovljenici to i doživjeti.

S obzirom na broj umirovljenika koji ulaze u ovaj imovinski cenzus, ove godine će Grad izdvojiti oko 760 000 kuna, informacija je iz Odjela za socijalnu skrbi.