ZADAR- Nakon što su zadarski bedemi dobili zaštitu UNESCO-a dogodila se devastacija kamenih zidina izazvanih velikim kišama na ulazu u Park Vladimira Nazora. 

Prvo su iz Odjela za komunalne djelatnosti postavili zaštitu na samim vratima, a potom je razgrađen taj dio bedema. Mjesto zahvata ograđeno od pogleda javnosti - prizor do sad neviđen. Stoga smo pitanje uputili Konzervatorskom odjelu i gradskoj upravi.

U ime Konzervatorskog odjela, pročelnik Igor Miletić informirao nas je kako su oni „sredinom veljače obaviješten od Grada Zadra- Komunalnog odjela o urušavanju dijela unutrašnjeg zida bedema u prostoru gospodarskog dvorišta Nasada. Izvidom na licu mjesta konzervatori su na zahtjev Grada izdali smjernice u kojim se propisalo uklanjanje provizorne nadstrešnice za gospodarska vozila Nasada te čišćenje lokacije od raslinja i sortiranje urušenog kamena za ponovnu ugradnju što je i učinjeno. Sve izvedene predradnje su preduvjet za izradu troškovnika sanacije za ponovnu izgradnju urušenog dijela zida utvrde Forte, navodi se u informaciji pročelnika Miletića.

Odgovor smo dobili i od pročelnika za Komunalne poslove, Robertina Dujele koji kaže kako su oni zatražili od Konzervatorskog odjela u Zadru 19.2.2918.godine uvjete za sanaciju urušenog dijela bedema u dvorištu tvrtke Nasadi u Perivoju Vladimira Nazora u Zadru. Kad su dobili upute konzervatora, Odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu prenio ih je ugovorenom izvođaču radova za održavanja gradskih bedema. Oni su omogućili pristup urušenom dijelu zida i uklonio neprimjerenu i oštećenu nadstrešnicu, očistili obuhvat urušavanja od raslinja i smeća, pažljivo sortirali kamen od urušavanja te su ga pohranili na sigurno mjesto u neposrednoj blizini, informacija je pročelnika Dujele, koji napominje kako su se svi radovi odvijali pažljivo i pod konzervatorskim nadzorom.

Konzervatorski odjel izdat će posebne uvjete za prijedlog sanacije a daljnje postupanje, narudžbu projekta i izvedbu radova, a sanacije preuzima Odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo, najavio je pročelnik Dujela. Posao se prebacuje na pročelnika Darka Kasapa preko čijeg se odjela mora naručiti projekt sanacije od projektanata ovlaštenih za graditeljsku baštinu. On mora pronaći i novac za projekt i izvođača radova u Gradskom proračunu u kojem nije planirana izvanredna sanacija bedema.

Naravno da nas je to potaknulo na pitanje što u stvarnosti znači uvrštenje bedema na listu zaštićene svjetske baštine UNESCO-a. Gradska uprava nam nije ponudila nikakav odgovor, osim informacije koju smo dobili od pročelnika Dujele. A to su obaveze koje je njegov odjel imao i ranije na održavanju komunalne infrastrukture. Za čišćenje bedema od korova zaduženi su Nasadi - koji se plaćaju iz gradske blagajne. TIM - Nadin ugovor je za održavanje i sanacija gradskih bedema i vrata. Vrijednost tog posla ove je godine 100 tisuća kuna. TIM Nadin je za održavanje bedema na rok od četiri godine izabran 2015. godine.