Zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE Sanja Peričić i županijski pročelnici Ivan Šimunić i Lovro Jurišić uručili su danas nagrade učenicima u sklopu natječaja „Hrvatska kakvu želimo".
Na prigodnoj svečanosti u zadarskoj Kneževoj palači priznanja su dobili učenici osnovnih škola iz Zadarske županije čiju je literarnu i likovnu viziju Hrvatske u 2030. godini stručni žiri proglasio najboljom. Nagrade su se dijelile u četiri kategorije.
Regionalni koordinator natječaja za Zadarsku županiju bila je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.
Nagrađeni učenici na županijskoj razini:
• u kategoriji likovnih radova učenika od I. do IV. razreda nagrađeni su Cvita Baričić i Hana Vrankulj iz OŠ Sveti Filip i Jakov te Martina Rudić iz OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca
• u kategoriji literarnih radova učenika od I. do IV. razreda nagrađen je Šime Marelić iz OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca
• u kategoriji likovnih radova učenika od V. do VIII. razreda nagrađeni su Petra Lipić iz OŠ Braća Ribar iz Posedarja te Lucija Eškinja i Iva Kruneš iz OŠ Sveti Filip i Jakov
• u kategoriji literarnih radova učenika od V. do VIII. razreda nagrađeni su Lara Petrović, Antonia Vanjak i Patrick Paleka, svi iz OŠ Petra Preradovića u Zadru.

Nagrađeni učenici, doma su se uputili s novim biciklima, hoverboardima i romobilima.

Osim nagrada na županijskoj razini, prošlog ponedjeljkana središnjoj svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, ministrica Gabrijela Žalac uručila je darove i priznanja na nacionalnoj razini, te je nagrađenima na županijskoj razini uručila zahvalnice. Šime Marelić iz OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca, uz županijsku nagradu, osvojio je i treće mjesto na državnoj razini u kategoriji literarnih radova učenika od I. do IV. razreda te je nagrađen printerom za mobitel.
Natječaj se realizirao u suradnji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje.