U Zrakoplovnoj tehničkoj školi "Rudolf Perešin" u Velikoj Gorici i u Tehničkoj školi u Zadru u utorak, 27. ožujka 2018. godine uručeni su prvi Ugovori o stipendiranju učenicima 3. i 4. razreda koji se školuju za zvanje zrakoplovni tehničar. Ministarstvo obrane RH do sada je sklopilo ukupno 50 ugovora, 27 s učenicima iz Velike Gorice i 23 s učenicima iz Zadra.

Učenicima 3. i 4. razreda-budućim zrakoplovnim tehničarima, Ministarstvo obrane RH, uz mjesečnu stipendiju od 700 kuna za polaznike trećih te 800 kuna za polaznike četvrtih razreda, osigurava posao u postrojbama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Oružanih snaga RH. Stipendije se isplaćuju od 1. siječnja 2018. godine. Nakon završetka srednje škole stipendisti se upućuju na dragovoljno vojno osposobljavanje kako bi stekli potrebna vojnička znanja, a potom potpisuju ugovor o vojničkoj službi s Ministarstvom obrane RH te stupaju u djelatnu vojnu službu.

Stipendisti imaju obavezu redovitog pohađanja škole, izvršavanja obaveza utvrđenih obrazovnim programom za zrakoplovnog tehničara te postizanje završne ocjene od najmanje 3,00. Trenutno su u postupku prijave za još četiri učenika, a u planu Ministarstva obrane RH je potpisivanje ugovora s ukupno 60 stipendista.

Ugovore o stipendiranju učenicima u Tehničkoj školi u Zadru uručio je zapovjednik Središta za obuku HRZ-a "Rudolf Perešin" brigadir Goran Huljev. Tom je prigodom nazočnima zahvalio na velikom odazivu učenika i prepoznavanju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga RH kao sredine u kojoj vide svoju profesionalnu budućnost. Također je istaknuo kako se odlukom Ministarstva obrane RH o stipendiranju srednjoškolaca zrakoplovno-tehničke struke ostvaruje projekt "iz učeničkih klupa na radno mjesto".

Ravnatelj Tehničke škole mr. sc. Denis Prusac zaželio je učenicima uspjeh u daljnjem radu te zahvalio Ministarstvu obrane RH na suradnji i potpori ovog zahtjevnog školskog usmjerenja.