Projekt nam se činio previše ambiocioznim, no već je prvu godinu opravdao sva očekivanja i pokazao se izvrstan u svakom pogledu, poručio je Ante Galić iz Turističke zajednice Grada Zadra na predstavljanju drugog izdanja Zadar wine festivala.

Festival vina održat će se u subotu i nedjelju, 24. i 25. ožujka u Arsenalu, koji se, poručili su organizatori prenoseći dojmove posjetitelja, pokazao kao najboljim mjestom u Hrvatskoj za ovaj tip manifestacije. Radno vrijeme festivala je od 13 do 20 sati, a cijena jednodnevne ulaznice iznosi 75 kuna, dok je dvodnevna 120 kuna (uključena neograničena konzumacija vina i delicija). Od 23 sata uslijed će vinski "afterparty" u La Bodegi.  

- Ove godine imamo 10 izlagača više nego lani, njih ukupno 80. Osim susjeda iz Bosne i Hercegovine koji su s nama od prve godine, ove godine svoja vina predstavit će i pet vinarija iz Slovenije. Zahvaljujući distributerima, posjetitelji će imati priliku kušati vina iz 10 zemalja, poručio je Ivan Stiblik iz Organizacijskog odbora dodajući kako su na preko 600 adresa hotelijera i ugostitelja Dalmacije poslane gratis ulaznice za festival. 

Suorganizator Danijel Peroš otkrio je najveću novost ovogodišnjeg izdanja - "10 dana restorana." U sklopu navedenog popratnog programa zadarski restorani nudit će poseban meni od 3 slijeda uz čašu vina po promotivnoj cijeni od 100 kuna.

Značaj festivala u promoviranju vina iz Zadarske županije na svojem je primjeru naglasio i Mladen Anić iz Vina Figurica.

- Sudbinu zadarskih vina drže upravo restorani i ovakve suradnje su nam vrlo važne. Festival vinarima omogućuje praćenje trendove i razmjenu iskustva s ostalim hrvatskim i stranim vinarima. Mi smo prošle godine imali premijeru svrdlovine koja se dotad držala izumrlom sortom. Uspjeli smo je proizvesti i nakon premijere izazvala je pažnju hrvatske struke, čak i inozemstva, naglasio je Anić.

Vladimir Babac usporedio je Zadar wine festival s ostalim festivalima na koje često putuje prilikom izrade vinske karte u svom restoranu Pet bunara. 

- Neki od njih nisu ni upola dobri kao ovaj zadarski i drago mi je da vinski festival konačno imamo doma, poručio je Babac dodajući kako je prikladno i termin održavanja festivala, u vrijeme kada ugostitelji pripremaju ponudu za nadolazeću sezonu.