ZADAR- Zamjenik pročelnika Matko Segarić na naš upit dao je informaciju o stanju stvari na Centru Mocire  koji se počeo graditi 2005. godine - jedan od zadarskih nedovršenih objekata uz Polikliniku. Zajedničko im je isti projektant i izvođač radova.

Diplomiran i inženjer građevine Matko Segarić ima zadatak u ime Grada Zadra pripremiti dovršetak Mocira koji sufinanciraju dva ministarstva. Natječaj za izvođača radova tog objekta, bruto površine 7000 metara četvornih, bit će objavljen u lipnju.


Što je tome prethodilo?

Grad Zadar temeljem 3. aneksa ugovora , potpisanog u travnju 2017 . prihvatio je obavezu da u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i u svoje ime. Grad Zadar preuzima ulogu investitora i dovrši izgradnju centra Centra za djecu i odraske osobe s teškoćama u razvoju na Mocirama. Ugovorom je utvrđeno da se izradi sva potrebna dokumentaciju te ugovori i izvedu svi neizvedeni, neizvršeni radove, uključujući i sanaciju svih šteta, kako bi se građevina mogla koristiti, navodi Segarić koji nam je usmeno pojasnio da tadašnji projekt primjerice nije predvidio klimatizaciju. Puno toga se promijenilo u standardu i zakonskim obavezama, ističe voditelj projekta. Sam objekt izvana izgleda dovršen, a prema riječima Segareića, građevinski je dobro izveden.

Da taj posao nije bio lak potvrđuje ovaj navod:

„S obzirom da je izvođač radova koji je izveo dosadašnje radove otišao u stečaj te da projektantska tvrtka koja je projektirala projekt, kao i tvrtka koja je vršila nadzor, više ne postoje, nije bilo moguće doći u posjed gradilišne tehničke i atestne dokumentacije da bi se nastavilo s radovima gdje je izvođač stao i tako došlo do uporabne dozvole."
Kao najbrži i najefikasniji i ekonomski najpovoljniji način da se riješi taj administrativno -tehnički problem dobivanja Uporabne dozvole za cijeli centar dogovoren je model u dva koraka. Jedan je "Legalizacija" postojećeg izgrađenog dijela objekta a drugi Građevinska dozvola za dovršetak i dogradnju građevine. U toj dozvoli bit će obuhvaćena izrada svih nedovršenih i neizvedenih radova i sanaciju oštećenja (kao primjerice sportska dvorana koja nije niti započeta).

Vrijeme je napravilo svoje:

S obzirom da je dokumentacija za zgradu izrađena 2003. - 2005.( građevinska dozvola dobivena je 2005. godine), tim inženjera iz gradske uprave, zajedno s timom projektanata, pregledao je građevinu i dokumentaciju i preporučio svim suinvestitorima određena zahvate sukladno današnjim propisima i današnjim standardima, navodi Segarić i dodaje da se radi o usklađenju s novim protupožarnim propisima, energetskim standardima, kao što je prelazak na plin, protuprovalna zaštita sa video nadzorom i, kao najznačajnije i najskuplje, uvođenje rashladnog sustava ( klimatizacije), a što nije bilo predviđeno osnovnim projektom.
Budući da će izrada toga uzrokovati povećanje predviđene investicije, tražena je suglasnost ostalih suinvestitora, ustvrdio je Segarić. Kakav je odgovor, znat će se kada se izradi troškovnik.

Arhitektica Maja Žuvanić iz tvrtka Optima izradila je "Arhitektonski snimak izvedenog stanja građevine" koji je potreban za legalizaciju kao prvi korak.
Tvrtka "Brković inženjering" izrađuje projektnu dokumentaciju za dovršetak građevine. Inženjer Brković bio je u nadzoru kada se objekt gradio, objasnio je Segarić.
S obzirom na protok vremena, te značaj i namjenu objekta, a i činjenicu da se ishodi nova građevinska dozvola, bilo je potrebno izraditi "aktualni" pregled sadašnjeg stanja tunela. Pregled tunela ugovoren je za iznos od 9.150,00 kuna, navodi se u Segarićevoj informaciji. Tuneli, koje je gradila JNA ostaju, ali treba napraviti atest prije nego počne posao dovršetka Centra Mocire.