U Kneževoj palači jutros je otvoren 4. Regionalni forum obiteljskog smještaja Zadarske županije. Forum obiteljskog smještaja (FOS) Zadarske županije regionalni je godišnji skup privatnih iznajmljivača koji razmatra aktualne teme te nudi edukativne sadržaje i umrežavanje s ponuđačima proizvoda i usluga za obiteljski smještaj. Namijenjen je u prvom redu onima koji pružaju usluge za odmor u sobama, apartmanima, kućama za odmor i kampovima u domaćinstvu te u pansionima i seoskim domaćinstvima, kao i svim mikro i malim poduzetnicima koji prate aktualne promjene i trendove u obiteljskom smještaju.

Hrvatska gospodarska komora, istaknuo je predsjednik ŽK Zadar Dario Jurin, uključila se u aktivnost prije četiri-pet godina, a sudeći po broju sudionika vidljivi su rezultati prethodnih susreta.

- U posljednjih desetak godina turizam je svake godine rastao, u nekima od njih i iznad 10 posto, čemu su zasigurno doprinijeli i domaćini u obiteljskom smještaju.Takvih je kapaciteta u Zadru 2014. godine bilo oko 9 tisuća, a danas ih je oko 14. U krevetima to je 76 tisuća naspram 115 današnjih, što čini 63 posto ukupnog turizma koji se ovdje događa. Bez vas nema razvoja turizma, a niti ukupnog boljitka i razvoja ovog prostora, rekao je Jurin, pozdravljajući doajena obiteljskog smještaja Neda Pinezića te turističkog novinara Đuru Tomljenovića.

Pročelnik županijskog Odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Lovro Jurišić predstavio je program kreditiranja obiteljskog smještaja „Welcome", ukupnog kreditnog potencijala od 10 milijuna kuna, koji će biti na raspolaganju pružateljima ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu na području Zadarske županije.

- Strategija razvoja turizma nalaže podizanje konkurentnosti, odnosno kvalitete svih vrsta smještaja. Glavni nedostaci na našem području su mali kapaciteti u hotelskom smještaju, te nedovoljna ulaganja u smještaj i kadrove, zbog čega bi Zadarska županija mogla ostati samo destinacija sunca i mora. Kroz program Welcome nastoji se provesti brendiranje u četiri segmenta - City, Family, Ruralni i Zadar Black Magic, rekao je Jurišić.

Radi se o zajedničkom projektu Zadarske županije, Turističke zajednice Zadarske županije i četiriju poslovnih banaka. Među njima je i partner foruma, OTP banka, čije je turističke kredite, proizvode i usluge predstavio Petar Gaćina, direktor poslovnog centra sjeverna i srednja Dalmacija u OTP banci. U programu su iznajmljivačima predstavljeni aplikacija Zadar Travel, sustav upravljanja za male objekte u turizmu Rentlio i drugi proizvodi za kvalitetniju pripremu sezone.