Puno je toga napravljeno prošlih mjeseci kako bi se napokon uveo red u korištenju javnih površina - provedeno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, utvrđena nova pravila korištenja površina, plaćanja najma... Kada smo provjerili kako će se ta Odluka provesti na terenu, izabravši tri svima poznate „crne točke", vidjeli smo da se baš ništa promijeniti neće. Rekli bi, džaba si krečio.

U novoj odluci jedna od glavnih novosti je bilo određivanje koridora koji mora biti ostavljen pješacima. Njima se, bez obzira na širinu ulice, mora ostaviti 1,5 metar slobodnog prostora. "Jeste li analizirali stanje u nekim ulicama u kojima ostaje najmanje prostora za pješake?", upitali smo pročelnika Ureda za gospodarenje gradskom imovinom Tomislava Koronu.

- Grad Zadar daje javnu površinu za postavu ugostiteljskih stolova, sjedalica i drugog u površini u metrima četvornim. Zakupnici su sukladno zaključenim ugovorima dužni postaviti stolove i sjedalice u gabaritima dozvoljene površine. Prije svake dodjele javne površine, od strane Grada se utvrđuje površina koja ide u zakup da se i te kako pazi da pješaci imaju slobodan prolaz - minimalno 1,50 m, pa slijedom toga nema potrebe za analizom. U slučaju da se zakupci prošire mimo Ugovora, tada postupaju komunalni redari na način da im se naređuje povlačenje sa javne površine koju nemaju u zakupu, odgovorio nam je Korona.

Zanimalo nas je kako će se to odraziti na rad ugostiteljskih objekata u Varoškoj ulici (tzv. "pusti me proć"), poznatoj po tome da se dvije osobe u vršnim satima ne mogu mimoići, već se mora čekati da prođu pješaci iz suprotnog smjera.

- Stolovi u Varoškoj ulici mogu se postavljati na jednoj strani ulice s tim da za pješačku komunikaciju ostaje 1,50 m, odgovorio nam je pročelnik.

Znači li to da uz postavljene stolove neće moći biti postavljene sjedalice?, upitali smo ponovno pročelnika.

- Javna površina ne daje se prema broju postavljenih stolova i sjedalica već stolovi i sjedalice trebaju biti postavljeni na odobrenoj površini, znači dužinom i širinom odobrene javne površine, uz koju se dostavlja skica odobrene površine. Na dozvoljenoj površini mogu se postaviti stolovi i sjedalice, ali u gabaritima dozvoljene površine.

Pojasnimo sada - ovako napisana odluka neće promijeniti ništa. Za primjer smo uzeli fotografije s Google Mapsa na kojima je vidljiva situacija u Varoškoj ulici i nešto niže u Varošu.

Kada ugostitelj postavi stolove i uz njih priljubi sjedalice, oni će zaista biti u dopuštenoj površini i tu neće biti povrede pravilnika (plava linija). No kada gost sjedne na sjedalicu, a za to mu treba još barem pola metra, prostor u ionako skučenim uvjetima se snižava na ispod jednog metra (crvena linija). Ugostitelj nije u prekršaju, jer je stolove postavio u skladu s odlukom, posjetitelj kafića nije taj koji bi se trebao pridržavati odluke.

U ulici Stomorica slično stanje. Tamo je, odgovara Korona, dopušteno postavljanje stolova i sjedalica s obje strane, a kako je ulica šira od četiri metra, za komunikaciju pješaka ostaje slobodan prolaz od 1,60 m.

Na fotografiji s Google Mapsa vidi se kakav se koridor otvara uz dva reda stolova sa sjedalicama.

Dakle, umjesto da ukalkulira prosječnu širinu stola sa sjedalicama (a ona je, po nama, barem 1,5 metar), Grad je dopustio kafićima da stolove i sjedalice slažu u zamišljenim gabaritima, a kada netko izvuče sjedalicu to više nije ničiji problem.

Idemo na treću crnu točku - ugostiteljske terase u Ulici Ruđera Boškovića, gdje se uz podignute štekate i platane probijaju osnovci iz Petra Preradovića. Upitali smo pročelnika hoće li Grad, u skladu s novim pravilnikom, raskinuti ugovore s tamošnjim zakupcima i naložiti im da se povuku barem 1,5 metar od rubnjaka.

- Što se tiče kafića u Ulici Ruđera Boškovića, ugovori o zakupu su zaključeni do 31. 12. 2018., a kako je pločnik uništen zbog žila od platana, samim tim je otežan prolaz, odgovara Korona.

Ali hoćete li, u skladu s Odlukom o zakupu javnih površina, izdati novo rješenje sa smanjenom terasom?

- Ugovori su zaključeni u skladu s Odlukom o zakupu javnih površina, koja je bila važeća na dan zaključivanja ugovora, a koje odredbe su ostale iste sada važećoj Odluci o zakupu javnih površina.

Ako je predviđen koridor od 1,5 metra za pješake, logika nam kaže da platane ne idu u taj koridor, niti je predviđeno da se ljudi pentraju po njima u tom koridoru. Ako je ta platana tamo, a jest, a koridor sa strane prema cesti ne postoji u tolikoj širini, onda bi koridor valjda trebalo ostaviti s druge strane. Kuda će proći invalidi s kolicima? Kuda će prolaziti djeca? No izgleda da su štekati zadani i nepromjenjivi, a sve se drugo treba prilagoditi "zatečenom stanju".

Eto nas na čistini - u novoj odluci o zakupu javnih površina odredbe su ostale iste, a stanje u Ulici Ruđera Boškovića pokazuje kakav je to red uveden novom Odlukom o korištenju javnog prostora. Ne treba dugo čekati da bismo se u praksi uvjerili kako će to izgledati - turistička sezona je pred nama, a s njom i eldorado na javnim površinama.