ZADAR - Spomenik s kojim se obilježava osnivanje prve partijske ćelije u Zadru, a koji s vremenom na vrijeme grafiteri vole išarati ostaje na Muraju i prema planu revitalizacije zadarskih bedema.
Projekt je izradio zadarski arhitektonski studio RENE. - Prema smjernicama konzervatora na bastionu sv. Roka zatečeni spomenik treba sačuvati a pješačke staze popločati, kazao nam je glavni autor projekt Bogdan Marov koji, kaže, mora poštivati njihove smjernice jer se radi o prostoru dvostruke zaštite. Uz konzervatorsku, zadarski bedemi su od polovice prošle godine pod zaštitom UNESCO-a. Njihov glavni zahtjev je da to bude javni prostor, da se sadržaji približe građanima jer bedemi nisu sami svrha (nakon što su izgubili svoju obrambenu svrhu, op.a), ističe zadarski arhitekt koji nam je pojasnio novu namjenu tog prostora u odnosu na sadašnje stanje.

Na njegovom proširenju uz bastion sv. Roka više neće biti parkirališta, a niti kontejnera za komunalni otpad. Međutim, ostat će u funkciji opskrbe tržnice pa će tamo i dalje dolaziti interventna i samo lakše vozila opskrbe za Pijacu. Bit će to okretište za selektivni promet koji će se jedino odvijati tim dijelom Muraja. Dakle, od dna Ulice Narodnog lista, do gradske garaže i Muzeja antičkog stakla, odnosno do proširenja uz bastion sv. Roka promet će biti moguć samo vozilima s dozvolom, pojasnio je arhitekt Marov. Na gradskim službama je da riješe model tako ograničenog prometovanja.
Projektom je predviđena izrada novog kolnika kao i pješačkog dijela koji se neće dirati samo na dijelu iznad vrata sv. Krševana. Iako su iznad tih vrata konzervatori u projektu obnove tražili da se uklone crnike, taj stoljetni drvored u aktualnom projektu ostaje pod zaštitom. U hortikulturnom dijelu projekta predviđeno je samo nisko raslinje, napominje autor.


Projekt obnovu i revitalizaciju dijela zadarskih bedema počeo se raditi davne 2005. godine. Bilo je to u vrijeme gradonačelnice Ane Lovrin kada smo izradili idejni projekt. Nakon toga se zapelo zbog čekanja na rješenje javne rasvjete za Poluotok, pa je sve zamrlo da bi prije tri godine ponovno oživjela izrade projektne dokumentacije, podsjeća arhitekt  Marov kojeg istinski veseli što će se taj kapitalni projekt obnove dijela povijesne baštine ove godine napokon oživotvoriti. Priprema, organizacija i financiranje je na Odjelu za EU fondove koji je iz programa osigurao 19 295 454 kuna iz programa obnove kulturne baštine iz EU fonda.