ZADAR- Danas je  s rokom od 28 dana dioničari Tankerkomerca pozvani da prodaju svoje dionice po cijeni od 130 kuna za jednu prema ponudi tvrtki Crodux Derivati Dva u vlasništvu Ivana Čermaka.

Njegova je tvrtka uplatila 3 milijuna kuna kod Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) za otkup dionica i troškove transakcija, što se isplaćuje u roku od 14 dana od završene ponude. Čermakova tvrtka već je stekla udio od 34 posto dionica a njihova ponuda se odnosi na sve preostale dionice koje nisu opterećene i koje su otplaćene.
Dan nakon što su dobili odobrenje HANFE za ponudu, Crodux Derivati Dva objavili su je na Zagrebačkoj burzi. U njoj je dana „krvna slika" Tankerkomerca, koja je katastrofalna. Međutim, poduzetnik Čermak ima plan kojim bi se ta zadarska tvrtka održala na osnovu potencijala, za koji su svojedobno bili zainteresirani i u Dogus grupi, kada su dali uvjetnu ponudu Tankerkomercu u predstečajnoj nagodbi.
Da je Tankerkomerc na aparatima, pokazuje i nerevidirani izvještaj iz rujna prošle godine. Tvrtka ima negativan kapital u minusu od 82 milijuna kuna što je rezultat prenesenog gubitka od 182 milijun kuna te 234 milijuna kuna kratkoročnih obaveza. Čak 108 milijuna kuna potražuju banke, 69 milijuna kuna dug je prema Državi i 42 milijuna kuna prema dobavljačima. Operativna dobit od 400 tisuća kuna u 2016. godini samo je dokaz da Tankerkomerc može opstati ako se riješi utega prošlosti.
Stoga potencijalni vlasnik tvrtke predlaže restrukturiranje jer Tankerkomerc pozitivno posluje samo u nautičkom turizmu i terminalu tekućeg tereta u Gaženici.
Crodux plin od 2016. godine je jedini unajmitelj terminala. Kada postanu vlasnici oni će modernizirati terminal i povećati kapacitet za 80 tisuća tona. Svjesni su da je Marina Zadar opterećena s više sporova vezano za pravo korištenja marine (čitaj: koncesiju). Stoga će ponuditelj u trenutku razrješenje sporova oko Marine Zadar ponuditi plan i opseg ulaganja u nautički segment Tankerkomerca.

Ponuditelj najavljuje i smanjenje temeljenog kapitala, što bi trebalo dovesti do efikasnijeg poslovanja. Ponuditelj nakon preuzimanja Tankerkomerca namjerava dio duga pretvoriti u kapital a što će razvodniti dosadašnje udjele dioničara.
General Čermak ne nudi kratkoročno med i mlijeko, ali izražava uvjerenje kako bi strateški, ako se pozitivno razriješe pravni sporovi u korist Tankerkomerca, došlo do izjednačavanje statusa zaposlenika s onima u Crodux Derivatima Dva. Najavljuje se otvaranje 500 novih radnih mjesta u nautičkom turizmu te terminalu u Gaženici.

Ponuditelj ne namjerava preseliti sjedište djelatnosti Tankerkomerca a niti mijenjati Upravu. No, sigurno je da će se promijeniti sastav Nadzornog odbora na čijem je čelu već godinama Božo Jusup, najveći pojedinačni dioničar. Od njega je, kako smo već objavili otkupljen paket dionica Tankerkomerca.

Uprava zadarske tvrtke koju čini Roberto Motušić u roku od tri dana, prema zakonu, mora objaviti odgovor na ponudu.