ZADAR- Općina Pašman u prosincu je objavila javni poziv  iskazivanja interesa za ulaganje u  projekt Pašman Rijevera na koji se odazvao jedan potencijalni investitor. Amerikanac Jeff Blackard, poznat hrvatskoj javnosti po replici Supetra kojeg je kao dalmatinski resort izgradio u svom Texasu, dostavio je ponudu svoje tvrtke Blackard Global iz MeKinneya, grada uz koji je izgradio Adriatic. 

Jeff Blackard je prije mjesec dana bio na Pašmanu, a ponudu je osobno donio njegov opunomoćenik, kazao je načelnik općine Pašman Krešimir Ćosić. - Da sam mogao birati ne bi mogao poželjeti investitora s takvim referencama, kazao je načelnik Pašmana. Njegovu ponudu pregledala je komisija u kojoj je pored načelnika Ćosića, arhitekt Ante Uglešić, Josip Burčul (pravnik i pročelnik u općini Kukljica), odvjetnik Franko Kotlar te dr. sci Danijel Kušljić, građevinski stručnjak za javno privatno partnerstvo. Ponuda je, prema riječima načelnika, pregledana za sat vremena i utvrđen je financijski bonitet ponuđača za drugi krug natječaja. Do njega će doći nakon što riješimo imovinsko-pravne odnose s vlasnicima privatnih parcela u obuhvatu prostora Južni Pašman, namijenjenog za taj veliki turistički projekt, najavio je Ćosić. 

Amerikanac Jeffory Blackard prošle je jesni u Zagrebu osnovao i tvrtku  Global Waste, registriranu za obradu i zbrinjavanje neopasnog otpada.

- Ja sam jako zadovoljan interesom takvog investitora na ovom našem projektu. Radi se o vrlo ozbiljnom  i dokazanom ulagaču, čovjeku koji je iskazao svoju privrženost Hrvatskoj, kazao je voditelj projekta Eugen Sorić. Uz reference, on je svojom ponudom iskazao namjeru dokapitalizacije tvrtke Pašman Rivijera te je iskazao financijsku sposobnost, pojasnio je Sorić.

On računa kako bi se do listopada sredili odnosi s vlasnicima 7.4 posto terena u ukupnom obuhvatu prostora planiranog za taj turistički projekt.

To su parcele u uvali Soline i uvali Ženčine. Općina ima svoje terene u uvali Ženčine pa će ih ponuditi u zamjenu. Ako ne može zamjena,  s vlasnicima će se sklopiti kupoprodajni ugovor koji će se isplatiti iz Fonda o pravu građanja, naveo je Sorić.
To je fond koji bi formirao investitor kojem će se prema uvjetima natječaja dati pravo građenja na 99 godina, te model zakupa i koncesije.

Na drugom natječaju od kandidata, a sada je to američki biznismen i developer, očekuje se idejno rješenje. - Imamo stručno povjerenstvo kojem je glavni zadatak provjeriti je li to rješenje usklađeno s Prostornim planom općine Pašman. - Drugi natječaj je zapravo proces u razvoju projekta, ustvrdio je Eugen Sorić. Uz njega, kao turističkog eksperta i savjetnika, u  stručnom povjerenstvu su urbanisti i arhitekti Mirjana Vitlov i Ante Uglešić.