ZADAR - Za energetsku obnovu fasade Žute kuće, kako u Zadru nazivaju stambenu zgradu pored Elektre, trebat će 2.847 391 kuna.
Kako su dio novca - 1.6 milijuna kuna dobili iz EU fonda, obaveza transparentnosti, koju zahtijevaju europska pravila, doveli su do toga da se informacija o projektu mora javno objaviti. U ovom slučaju doslovno uz ulicu, iz UNIKA, tvrtke koja upravlja ovom zgradom zakačili su informativnu oznaku na vratima oba ulaza zgrade.

Iz nje je vidljivo kako do novaca iz Europe nije bilo lako doći: projekt traje od 2016. godina kada je UNIK morao izraditi projektnu dokumentaciju, novac je odobren u veljači 2017. godine, nakon čega treba upregnuti mehanizme da se i dobije. Pa naći izvođača radova, što je postao najveći problem na domaćem tržištu. Nova fasada trebala bi biti gotova do kraja listopada - do kada je ograničen projekt.
Stanarima neće biti lako otplaćivati svoj dio iz pričuve, ali će dobiti stambeni prostor koji ne da je ja na najboljoj lokaciji u Zadru već će to biti jedna od ljepših građevina, dostojna svoje prošlosti kao i stanara. U Žutoj kući, među ostalima stanovali su najpoznatiji zadarski liječnik dr. Slavko Perović i povjesničar umjetnosti - akademik dr. Ivo Petricioli.