ZADAR- Zadar neće ni ove godine dobiti uređenu pijacu iako je za to arhitektonski natječaj proveden krajem 2016. godine.
Na natječaju je, između 28 radova, izabrano rješenje zagrebačkog arhitekta Hrvoja Njirića, kojem je kao pobjedniku natječaja pripala nagrada od 80 tisuća kuna i pravo projektiranja.

U planu javne nabave za ovu godinu predviđeno je pola milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije - pregovaračkim postupkom. A on se odužio, prema informacijama koje smo dobili od pročelnika Darka Kasapa. Više puta je iz odvjetničkog ureda koji zastupa arhitekta predloženi ugovor od strane Grada Zadra vraćan zbog nesuglasja oko toga koje su obaveze arhitekta, premda su one bile određene u natječajnoj dokumentaciji. Predloženi ugovor je na razmatranju kod  pravnog zastupnika interesa arhitekte Njirića, nakon čega bi prije potpisivanja trebao proći reviziju u Gradu Zadru.

Projektiranje tržnica koja bi trebala dobiti nadstrešnicu dizajniranu u obliku jedara predviđa se do kraja ove godine. Predloženo rješenje po samom proglašenju bilo je osporavano po pitanju funkcionalnosti - hoće li prodavači i kupci biti zaštićeni od kiše u procjepima između elemenata krova. Autor rješenja je to uvažio, što znači da će svoj rad morati doraditi, najavio je arhitekt Njirić.

Preuređenje pijace koja je kao trbuh grada već godinama pretvorne u ruglo sa zastarjelim štandovima, improviziranim zaštitama, a da ne govorimo o zapuštenosti prostora kojeg je krajem prošlog stoljeća arhitektonsko rješenje dao zadarski arhitekt Ivan Oštrić, trebalo bi se dogoditi u 2019. godini.
Do tada Grad Zadar treba iznaći model financiranja za taj projekt koji se procjenjuje na 7 milijuna kuna.