Saborski zastupnici Mosta nezavisnih lista Marko Vučetić i Tomislav Žagar održali su konferenciju za medije na kojoj su govorili o uvrštavanju Bokeljske mornarice na UNESCO popis nematerijalne kulturne baštine. Osim zastupnika na konferenciji su govorili članovi bratovštine Tomislav Brguljan i Vladimir Pasković, a nazočila je i nekolicina drugih članova i članica.

Članovi bratovštine smatraju da je došao prijelomni trenutak obrane tradicijskih obilježja bokeljskih Hrvata i to Bokeljske mornarice i Kola svetog Tripuna od započetog kulturocida kojim se to prenosi u riznicu crnogorskog nacionalnog blaga.

Saborski zastupnik Marko Vučetić rekao je da bez Hrvata nema Bokeljske mornarice i pozvao je hrvatske institucije da zajedno s Crnom Gorom zaštite ovu nematerijalnu baštinu kao kulturno dobro jer ona jedino tada može biti dio svjetske kulture i svjetske baštine.

Tomislav Brguljan obrazložio je cjelokupnu problematiku i ukazao na reakcije koje su uslijedile nakon istupa Marka Vučetića o ovoj temi u Hrvatskom saboru u prosincu.

„U Hrvatskoj postoji oko 10 tisuća Bokeljskih Hrvata i okupljeni su oko Bratovštine. Riječ je o tradiciji koja u Hrvatskoj traje 150 godina. Problem je u tome što Crna Gora najavljuje samostalnu nominaciju Bokeljske mornarice na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine i isključuje sadržaj tog dobra na način da se pojedine dijelove prebrisalo," objasnio je Brguljan.