Župan Božidar Longin najavio je na današnjem kolegiju kako će na velikom južnoazijskom summitu koji se održava 8. travnja potpisati pismo prijateljstvo između Zadarske županije i kineske regije Hainan. Za nedavnog boravka u Kini, do kojeg je došlo na poziv hrvatskog veleposlanika Nebojše Koharevića, imao je značajne razgovore s tamošnjim gospodarstvenicima koji su zainteresirani za ulaganja i međusobnu razmjenu iskustava.

- Naše prijateljstvo će se temeljiti na međusobnoj koristi, produbljavanju ekonomskih odnosa, razmjeni i suradnji na području turizma, razvoju luka i kulturnih aktivnosti. Mislim da nam je taj summit jedna velika šansa, ozbiljno se pripremamo kako bismo Zadar prezentirali kao jedno prometno središte, cestovno, pomorsko, zračno, željezničko... Možete samo zamisliti što bi njihov dolazak značio za našu zračnu luku, promet cruisera... Bio bi to veliki iskorak za Hrvatsku, rekao je Longin.

Hainan, u prijevodu Južni Ocean, najmanja je i najjužnija kineska provincija, ujedno i najveći otok. U toj najvećoj posebnoj ekonomskoj zoni u Kini živi za kineske prilike "tek" osam milijuna ljudi, a svoj boljitak zasniva na poljoprivredi i turizmu. Ima 74 golf igrališta i brojne kuće za odmor bogatih kineskih poduzetnika, zbog čega ga zovu i kineskim Miamijem.