Župan Božidar Longin na današnjem je kolegiju predstavio nacrt Godišnjeg izvješća o radu upravnih tijela Zadarske županije za 2017. godinu. Županijska samouprava, istaknuo je, obavila je sve zadaće iz svoga djelokruga, a kao tri projekta važna za poboljšanje investicijskog okruženja i rast gospodarstva istaknuo je Centar novih tehnologija vrijedna 38,4 milijuna kuna, a radi se o poduzetničkom inkubatoru smještenom u zoni Murvica jug, zatim Centar kompetencija za preradu ribe i voća - Plavo-zeleni Centar, te Centar za kreativnu industriju koji je prijavljen prije mjesec dana, i az kojeg je Ministarstvo odobrilo 20 milijuna kuna.

- Nastavljen je projekt razminiranja, i nadamo se da ćemo da kraja godine riješiti sve potencijalno sumnjive površine. Nastavljeni su veliki projekti poput CGO, uskoro ćemo imati četvrti sastanak na kojem ćemo definirati prava u obveze svih sudionika lokalne samouprave. Ličko-senjska županija prihvatila je svoj udio od 10 posto, izvijestio je Longin.

Županija je od 122 koncesije na pomorskom dobru ostvarila prihod od 5 milijuna kuna.

- Želimo prvenstveno napraviti red i poticati gospodarstvo na obali i otocima. Zbog toga ne naplaćujemo fiksne koncesije, nego dajemo priliku za daljnji razvoj gospodarstva i turizma, rekao je Longin.

Otegotna okolnost u prošloj godini bile su različite nepogode - mraz, suša, požari i poplava, koji su prouzročili veliku štetu, posebno u bolnici i Poliklinici.

- Imali smo u planu preseljene nekih službi, nadam se da ćemo useliti ovog proljeća.Želimo sve zdravstvene ustanove smjestiti u tu zgradu, što nam oslobađa prostor za druge ustanove. Oformili smo poseban odjel kako bismo napokon zagospodarili svojim nekretninama, jer nam je dva milijuna kuna koje plaćamo godišnje veliki teret u proračunu. Naši prihodi se znaju i na njih ne možemo utjecati, ali možemo na rashode, rekao je župan, koji očekuje jednako toliku uštedu kroz novi odjel za javnu nabavu.

Uoči početka Kolegija župan Longin svim je nazočnim novinarkama darovao ružu, a iste je ranije darivao i svim zaposlenicama u županiji, kojih je tamo dvostruko više nego muškaraca.