ZADAR- Kamena vrata na ulazu u Park Vladimira Nazora počela su popuštati pod teretom zelene površine koju su natopile obilne kiše.

Iz Komunalnog odjela brzo su intervenirali te su stavili skelu s unutrašnje strana vrata kako bi zaštitili pješake ali i vozila Nasada kojima je jedino dopušten ulaz u park. - Pozvali smo konzervatore da nam daju uvjete za sanaciju koju će preuzeti Odjel za graditeljstvo, doznaje se od pročelnika Robertina Dujele.

Bit će to prva intervencija na bedemima od kada su došli pod zaštitu UNESCO-a. Kameni portal trebat će po svemu sudeći preslagati, a to će moći uraditi samo ovlaštena tvrtka. Kakve je procedura pri zahvatima na zaštićenim bedemima, to je vjerojatno trebao doznati gradonačelnik Branko Dukić kao i savjetnik u Ministarstvu kulturi Miljenko Domijan koji su početkom tjedna bili sudionici radionice u Šibeniku za najnoviju zaštitu UNESCO-a nad venecijanskom utvrdom sv. Mihovila i zadarskih bedema. Iako je povelja o zaštiti stigla u Zadar s malim zakašnjenjem u odnosu na odluku u srpnju prošle godine, na zadarskim bedemima nema nikakvog znaka da nad njihovom zaštitom bdije UNESCO. Konzervatori su, doznajemo, za postavljanje table odredili dva vidljiva mjesta na zadarskim utvrdama.