ZADAR - Desetak dana nakon što je policija otkrila petoricu radnika na gradilištu budućeg hostela u središtu povijesne jezgre, iz Ministarstva rada dobili smo izvještaj o provedenom nadzoru inspekcije.

Viša inspektorica rada Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Inspektorata rada, Područnog ureda Split, Ispostave u Zadru, u inspekcijskom nadzoru koji je obavila u suradnji sa službenicima MUP-a 21. veljače 2018., utvrdila da je 5 državljana trećih zemalja odnosno državljana Bosne i Hercegovine radilo na  građevinskim poslovima protivno odredbama Zakona o strancima. Oni su bili bez dozvole za boravak i rad te bez potvrde o prijavi rada u Republici Hrvatskoj. Inspektorica je protiv petorice državljana BiH podnijela optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu u Zadru, koji im je izrekao novčane kazne (1.800 kuna svakom), navodi se u njihovoj informaciji.

Inspektorica rada na osnovu „činjeničnog stanja utvrđenog u nastavku inspekcijskog nadzora" protiv fizičke osobe koja ih je angažirala za rad u Republici Hrvatskoj (odnosno koja je koristila rad državljana Bosne i Hercegovine bez dozvole za boravak i rad i bez potvrde o prijavi rada) podnijela optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu u Zadru. Navedeni prekršajni postupak  protiv osobe koja je priznala da je koristila rad državljana BiH bez dozvole za boravak i rad, ističe se u odgovoru inspekcije i bez potvrde o prijavi rada je u tijeku. Iz PU zadarske dobili smo tada i objavili informaciju o tome kako je investitor i izvođač radova tvrtka Sport Net Inženjering iz Zagreba.

Kršenjem Zakona o strancima u što u ovom slučaju sumnja inspekcija rada kazna za pravne osobe je 50.000,00 do 100.000,00 kuna, a za fizičke osobe od 10 do 15 tisuća kuna. Prema informaciji s Prekršajnog suda zakazano je ročište protiv T.Crnjca, koji je prema prijavi inspekcije, angažirao radnike na crno na objektu u vlasništvu Rose Crnjac.

Prema informacijama iz PU zadarske radnici su dobili rješenje o protjerivanju iz RH na tri mjeseca, koje je trebalo biti izvršeno u roku od 7 dana. Policija je s 500 kuna kaznila vlasnika apartmana koji ih također nije sve prijavio.

U tu priču uključuje se i Carina.
Zbog moguće povrede odredbi Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti inspektorica rada je obavijestila Carinsku upravu Područni carinski ured u Zagrebu, radi postupanja iz njihove nadležnosti, navodi se u inspekcijom nalazu kojeg smo dobili posredstvom resornog ministarstava.
Policija je k tome donijela rješenje o protjerivanju na rok od tri mjeseca koje je trebalo biti izvršeno. Oni su utvrdili kako dio radnika nije bio prijavljen na mjestu stanovanja zbog čega je vlasniku apartmana određena kazna od 500 kuna.