Za Dan žena u Zadru se priređuju marševi za prava žena. Jedan kao i lani  organizira  Građanska inicijativa iz koje najavljuju 8. ožujka 2018. U 17 sati održat će se prosvjedni marš građana i građanki. Sat vremena poslije Forum žena SDP-a priređuje Noćni marš.

U najavi Građanske inicijative ( bez građanske hrabrosti obzirom na email pod pseudonimom) navodi se kako su "Žene su manje plaćene za svoj rad od muškaraca, ženska zanimanja su podcijenjena, žene su svakodnevno na udaru seksističkih stereotipa i predrasuda, žene su nedovoljno zaštićene od obiteljskog nasilja, žene su i dalje ugrožena skupina u društvu, skupina koja se svake godine umanji za desetke onih koje su ubijene od strane partnera. U Hrvatskoj je samo u 2016. godini ubijeno 20 žena, a njih 10 000 je prijavilo nasilje u obitelji!!!

Unatoč ovim strašnim činjenicama naša Vlada ne želi ratificirati Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji tzv. Istanbulsku konvenciju (potpisanu 2013.).

Ova Konvencija ima za cilj zaštitu prava žrtava, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi kao što su spol, rod, rasa, boja kože, jezik, vjera, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili socijalno podrijetlo, pripadnost nacionalnim manjinama, imovinsko stanje, rođenje, seksualna orijentacija, rodni identitet, dob, zdravstveno stanje, invaliditet, bračno stanje, migrantski, izbjeglički ili drugi status i promicati punu ravnopravnost žena i muškaraca."

Građanska inicijativa poziva sve građane i građanke nezadovoljne stanjem i perspektivom prava žene u Republici Hrvatskoj da nam se pridruže u prosvjednom maršu. Sudionike i sudionice molimo da ne ističu bilo kakve stranačke simbole i oznake. Ponesite zviždaljke, šuškalice, transparente...

Okupljanje je u 17 sati na platou bivšeg pogona Tekstilne industrije Zadar (TIZ) tj. iza zgrade Euroherca (preko puta Veslačkog kluba).

Poziv Foruma žena SDP-a potpisuje predsjednica Danijela Vukoša, gradska vijećnica:


Živimo u svijetu koji je potpuno neprijateljski nastrojen prema radu. Rad je sve više nesiguran, privremen i neorganiziran. U proletarijatu pak prevladavaju žene.
Svjedokinje smo kako se već osvojena prava ukidaju na svakodnevnoj razini... reproduktivna, radnička, socijalna, rodna...
Patrijarhalni bogovi i danas pojačavaju pritisak ne bi li stvorili pukotine u koje će ugurati svoje patrijarhalne „mudrosti", ali ženska povijest je pokazala da se žene nikada nisu borile samo za opstanak već i za smisao borbe, ne samo za nove definicije već i za pravo da definiraju.
Oduzimanjem prava na izbor oduzima nam se ono najosobnije, pravo na vlastito tijelo. Dozvolimo li im to šutnjom ili ne činjenjem, a da im ne podmetnemo nogu, možemo očekivati da ćemo u skoro vrijeme šepati. Ili gmizati..
Mi žene znamo da imamo pravo i oslanjat ćemo se na vlastitu žensku snagu u kreiranju društva različitosti, društva koje ne zanemaruje svoje potencijale, društva socijaldemokratskih vrijednosti. Žene svoju moć trebaju graditi autonomno na osnovi vlastitog rada, vlastite vrijednosti, a definirane bitkama koje smo već dobile.
Svima onima koji žele patronizirati naš um, tijelo i naše vrijednosti - vrijednosti socijaldemokracije - poručujemo: No passaran!
Zadarske bedeme je prepoznao UNESCO a mi smo prepoznale bedeme u glavama zadarske vlasti. Evropsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj i regionalnoj razini koja bi svakodnevni život građanki i građana našeg grada učinila kvalitetnijim zadarske vlasti su odbile potpisati, licemjerno se pozivajući na „manjkavost" iste. Tu istu povelju u RH dosada je potpisalo 20 gradova i županija kao i mnogi veliki i mali evropski gradovi.
Zadranke i Zadrani ako ste i vi protiv
Nejednakih plaća
Izrabljivanja radnica
Siromaštva
Imperativa profita
Neosuđenih nasilnika
Konzervativne revolucije
Isključivosti
Fašizma
Profesionalnih sijača mržnje
„ gospodara „ naših maternica
Patrijarhata
Demografske obnove na njihov način
marširat ćemo zajedno na Dan žena , 08.03.2018.g u 18 h od crkve Gospe od zdravlja do Narodnog trga.
Pružimo otpor onima koji bi nas zatvorili u bedeme!Iz Građanske inicijative poručuju kako "Sve važnijim postaje izaći na ulice i zauzeti javne prostore kako bismo poslale poruku da smo upravo te prostore davno davno osvojile te da nam oni pripadaju jednako kao i muškarcima. Služenje, patnja i nasilje u svetim prostorima doma, radnog mjesta ili liječničkih ordinacija više nisu opcija za hrvatsku ženu. Želimo glasno odgovoriti na nastojanje ekstremnih konzervativaca koji pod svaku cijenu žele vratiti ženu u kuhinju i spavaću sobu, odnosno koji ženi žele oduzeti glas i razum da odlučuje sama o sebi.
U Hrvatskoj su pod direktnom ugrozom konzervativnih pokreta brojna stečena i zakonski zagarantirana prava žena, prije svega pravo na život bez nasilja i slobodno odlučivanje o vlastitom tijelu, ali i na pravo na dostojne uvjete na radu, siguran radni ugovor, jednaku plaću i usklađen profesionalni i privatni život, kao i pravo na političku zastupljenost. Bez ekonomskih i političkih kvota žene su nevidljive na upravljačkim funkcijama i u politici stoga i ne čudi da s opadanjem zastupljenosti žena u politici opadaju i prava žena i same žene izloženije su napadima na stečena prava. Čini se da trenutna vlast ne želi ili naprosto nije sposobna razumjeti koncept ženskih prava i ravnopravnosti spolova te osigurati njegovu primjenu u praksi.

Zato u povodu 8. ožujka, Međunarodnog dana žena od države zahtijevamo da osigura dostupan i primjenjiv sustav poštivanja i zaštite stečenih ženskih prava koje ne mogu biti uvjetovane nikakvim konzervativnim svjetonazorskim, ideološkim ili sličnim vrijednostima... Žene svijeta i žene Hrvatske su se izborile i dalje se bore i zauzimaju za svoje jednakopravno mjesto u društvu!