ZADAR - Društvenim mrežama širi se panika: kod Male pošte ordinira djevojčica svijetle puti, plače jer je izgubljena a onda odvodi zabrinute građane koji joj žele pomoći do stana. A kad tamo: netko će vas napasti, pa će vas opljačkati a može vas i silovati. Zavisi tko padne u mrežu organiziranog kriminala koji se, navodi se u objavama, pojavio u Zadru. 

Tako otprilike glasi dojava koju novinari moraju provjeriti kod PU zadarske. Policija ne bi bila to što jest da o tome već nema saznanja i kaže: čime li se sve ljudi bave. Takvo što nema veze sa stvarnošću.

U socijalnoj psihologiji to bi bile glasine koje se putem internetske komunikacije šire strelovitom brzinom. Radi se o najobičnijoj dezinformaciji i nečijoj zabavi. Kod naivnih konzumenata te priče stvara se osjećaj uznemirenosti, panike, kod nekog i straha, a sve skupa može poprimiti oblik masovne histerije. Drugim riječima nečija mašta radi svašta, a takve pojave postaju učestale u komunikaciji onih kojima je lakše pobjeći u virtualni doživljaj nego se sučiti sa zbiljom.