Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat u srijedu će u City Galleriji (11-13 h) i Supernova centru (18-20) obilježiti Dan ružičastih majica.

Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, odlučili smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim programom podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece, navode iz Porata.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Dan ružičastih majica udruga Porat provodi kao aktivnost projekta Pozitiva. Projekt Pozitiva je projekt prevencija nasilja među djecom školske dobi kojeg udruga provodi u partnerstvu sa Domom za odgoj djece i mladeži Zadar i Kyudo klubom Zadar. U organizaciji udruge Porat biti će postavljeni informativni štandovi na kojima će se dijeliti promo materijali (baloni, letci, majice, kemijske olovke).