ZADAR- Bor je potisnuo vinograde i masline u Dalmaciji, a rogač je hrana. U čemu je razlika između bora, koji usput rečeno je brzogoreće stablo i drveta rogača, zaboravljenog ploda siromašne dalmatinske kužine, koji bi trebao postati izvozni proizvod .

U Bibinjama očito nisu s tim načisto kada su se jučer  spontano okupili skupina mještana kraj tuđeg zemljišta te silom i prijetnjama pokušali spriječiti sječu borove šume da bi se zasadila šuma rogača.

Zašto? To javnosti ostaje nejasno. Osobito što su iz općine Bibinje dali suglasnost na taj EU projekt tražeći da se zaštiti pojas uz groblje. Sve se to nalazi na stranicama Zadarske županije. Upravo županijski vijećnik Drago Čulina na prošloj skupštini je pitao tko je dopusti sječu drvoreda borova koji su bili zaštita između nogometnog igrališta i Jadranske magistrale. Odgovor koji je dobio promašio je cijeli gol. Pa tako ni javnost nema odgovora zbog čega je sve manje zelenila a sve više betona i na  od šume ogoljelog brda radi se ogromna građevina poslovne zone Bibinje.

No, najveći neprijatelj postao je vlasnik Bio svijeta, Marin Medić iz Neviđana, koji je založio očevu imovinu za taj ekološki projekt. Toliko da mu treba prijetiti, stjerati ga uz vozilo, udariti ga šakom i tjerati sa zemljišta kojeg je on legalno zakupio od zadarskih benediktinki, (koje su u Smilčiću posadile nove voćnjake i proizvode hranu, opa). O tom napadu policija jučer nije izvijestila. Medić  ne odustaje od svoj projekta - traži zaštitu Države ili neka ga Država obeštetiti.