Državni tajnik u Ministarstvu demografije Marin Strmota na konferenciji za novinare podnio je ostavku. To se dogodilo nekoliko trenutaka nakon što je ministrica Murganić u njegovom društvu predstavila nove demografske mjere.

Ministrica demografije Nada Murganić na konferenciji za novinare predstavila je zaključke sa četvrte, danas održane, sjednice za demografsku revitalizaciju Hrvatske i pozvala novinare da ako imaju dodatnih pitanja da ih upute državnom tajniku Marinu Strmoti.

Na novinarsku konstataciju da su danas predstavljene mjere od strane ministrice predstavljene već prije tri mjeseca, Strmota je dao neočekivan odgovor:

"Slažem se s vama, ovo je jedan veliki folklor. Ja kao demograf smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno, država izumire, imamo najgore stanje od kad postoji država. Ovako neozbiljno pričati o ovome... Ja kao mladi čovjek, građanin Hrvatske, otac dvoje djece, suprug nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom", kazao je Strmota vidno emotivan.

Na pitanje je li znala da će Strmota podnijeti ostavku, ministrica je rekla: "Naravno da nisam znala. To je i nestrpljenje jednog mladog čovjeka, jednog znanstvenika."

"Statistika nije povoljna, ali ova nepovoljna kretanja nisu nastala za vrijeme ove Vlade. Veliki je pritisak javnosti i velika je želja da se učini više. Ovo su tri vrlo značajne mjere koje su sada u potpunosti razrađene i one će polučiuti uspjeh. Mislim da svi imamo pravo na razočaranja, ali u našem poslu treba biti i uporan i dosljedan i nastojat ćemo ustrajati na cilju demografske revitalizacije naše države", rekla je ministrica.