ZADAR - Nacrt prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Odluke o prekopavanju javnih površina i nerazvrstanih cesta na području Grada Zadra od 16. veljače je na javnom savjetovanju.
To je nova praksa koja bi trebala značiti da su gradske službe dale prijedlog na koji se zainteresirani mogu očitovati internetskim putem i to do 18. ožujka 2018. godine.
Postojeća odluka donesena je 2004. godine i u njoj se detaljno pa čak i vizualno objašnjava tko i kako može prekopavati javne površine. Međutim, kopanje po gradskim ulicama bez obavijesti, držanje otvora i kanala bez zaštite i upozorenja te čekanje da se sve vrati u prvobitno stanje  -  više je pravilo nego teorija iz gradske uprave.

U nacrtu prijedloga nove odluke, osim izmjene formalnih naziva odjela, novina je jedino to da se gradske ulice, tzv. nerazvrstane prometnice nakon što se izgrade ili obnove pet godina ne smiju prekopavati. Za državne ceste taj je rok 7 godina. Bit će zanimljivo pratiti primjenu odluke na terenu s obzirom da se uz državne ceste, u Zadru obnavljaju i gradske ulice.

Ukoliko su na njima nužni radovi na komunalnoj infrastrukturi, onda se nacrtom odluke predlaže bušenje. Ako se bušenjem određeni radovi ne mogu izvesti, onda se dozvoljava uzdužni i poprečni prekop pod posebnim uvjetima.
Na to bi se vjerojatno trebali očitovati iz građevinskih tvrtki i komunalnih poduzeća ako su ih iz gradske uprave upoznali s namjerom da se odluka izmjeni. Nadzor ostaje isti - Odjel za graditeljstvo iz kojeg moraju voditi evidenciju i pratiti kvalitetu radova. A redari - oni su ti koji moraju pitati je li izvođač ovlašten, ima li za dozvolu za radove te pratiti jesu li radovi u toku. Ako nisu, nikom ništa. Tek u slučaju da se ošteti javna površina ili komunalna infrastruktura. Onda to dodatno plaćaju investitori prekopa javne površine ili ulica.