ZADAR- Vlada je donijela odluku kojom se na 20 godina u Vrgadskom kanalu daje koncesija za uzgoj bijele ribe tvrtki Kornat Ittica iz Pakoštana.

Osnivač te tvrtke je talijanska tvrtka iz Verone i Ugo Biasin koji je ovlaštena osoba u hrvatskoj tvrtki uz Zadranina Denisa Pecu. Oni su poslali pismo namjere te su se jedini javili na natječaj. Ovlaštenik koncesije dužan je u pomorsko dobro koje se daje u koncesiju uložiti sveukupno 6.125.250 kuna kao investicijsko ulaganje te 88 tisuća kuna za zaštitu okoliša. Godišnji iznos koncesijske naknade je 112 400 kuna kao stalni iznos i 0.30 posto od godišnjeg prihoda tvrtke.

Odlukom Vlade Nauta Lamjana postaje ovlaštenik koncesije u uvali Lamjana za koju će dobiti zadužnicu od 134.267,00 kuna. To je iznos koncesijske naknade za koncesioniranog područja pomorskog dobra od 134.267 m², od čega površina morskog dijela iznosi 47.424 m², površina kopnenog dijela 86.843 m².  NautaLamjana plaćat će godišnje kunu po kvadratu pomorskog dobra. Brodogradilišta Lamjana od 19. studenoga 1999. godine, kor s dva dodatka na ugovor bilo je nositelj koncesije. Po izlasku iz stečaja Nauta Lamjana je tražila smanjenje obuhvata koncesije koju su imali prije stečaja. Dio područja u uvali Lamjana prepušten je Lučkoj upravi Zadar za potrebe ribarske luke.

Nauta Lamjana od svibnja 2017. godine više nije dioničko društvo već društvo ograničene odgovornosti bez nadzornog odbora. Osnivač tvrtke je švicarski fond iO Adria AG iz Luzerna, a direktor Dražen Špinderk.

 U škveru  je tijekom 2017. godine  bilo više od 200 ribarskih i turističkih brodova na popravku, navodi se u informaciji Ministarstva prometa i mora.