ZADAR - Tvrtka Crodux u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka koja je s 34 posto udjela dionica prošlog mjeseca službeno objavila namjeru preuzimanje većinskog paketa, priprema se na obaveznu javnu ponudu otkupa preostalih dionica. Da je namjera ozbiljna, Crodux kompanija je na Zagrebačkoj burzi prostrla „krvnu sliku" vlastitog poslovanja koje je prošlo stranu reviziju. U međuvremenu je Čermak otkupio sva potraživanja banaka koje su hipotekom upisane na imovinu Tankerkomerca kojem je Crodux sada jedini vjerovnik.
Kreditno opterećenje Tankerkomerca poprilično je prema više banaka, a najveće je za nekretnine u Gaženici na kojima je upisano potraživanje od 11 milijuna eura slovenske NLB banke.

Tankerkomerc je zbog poreznog duga zamalo završio u stečaju, prije toga je prošao predstečajnu fazu, a zbog prezaduženosti tvrtka ima negativni temeljni kapital (koji nominalno iznosi 64 milijuna kuna). Stoga nije čudno da su revizori dali službenu procjenu prema kojoj dionica Tankerkomerca vrijedi 0 kuna.
Revizorska procjena dio je dokumentacije koja je ovih dana upućena HANFI - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga. Crodux  u zakonskom roku od HANFE traži odobrenje za objavom javne ponude otkupa dionica. Cijena jedne dionice Tankerkomerca kao što je već poznato, bila bi 130 kuna.
U odnosu na procjenu revizora, to bi trebala biti ponuda kakav se ne odbija s obzirom da dionice te tvrtke već dugo vremena ništa ne vrijede i da se s njima nije trgovalo više od 7 godina.
Nakon odobrenja HANFE za što je rok 14 dana, Crodux će objaviti javnu ponudu otkupa dionica s rokom od 28 dana. To je uobičajena procedura. Novaca za otkup dionica deponira se kod Središnjeg klirinškog depozitarnog društva iz kojeg će svaki mali dioničar dobiti ponudu na kućnu adresu. Oni koji je prihvate moraju papir ovjeriti kod javnog bilježnika. Uz novac za dionice nadoknadit će im se i trošak javno bilježničke usluge.

Čermakov Crodux otkupio je  33.9 udjela Tankerekomerca s čime je stekao zakonsko pravo na javnu objavu otkupa preostalih dionica, do čega će, vjerojatno doći idućeg mjeseca. Nakon toga se saziva skupština dioničara i sve drugo što se mora obaviti u postupku preuzimanja upravljačkih i vlasničkih prava nad dioničkim društvom.