ZADAR - Prošlo je više od pola godina kako su osnovne i srednje škole kojima je osnivač Zadarska županija bez članova Školskih odbora koje mora imenovati župan Božidar Longin u ime županije.
Kako nam je u listopadu najavljeno kako školski odbori samo što nisu popunjeni s vanjskim članovima, pitali smo u Zadarsku županiju - zašto se to još nije dogodilo?

"Završila je javna rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. U prijedlogu Zakona nisu bile uključene izmjene o broju i sastavu članova školskih odbora, ali je Hrvatska zajednica županija predložila takve izmjene. Prema podacima iz Hrvatske zajednice županija očekuje se da će taj prijedlog biti prihvaćen. U tom smislu čekalo se s izmjenama zakona, kako se isti posao ne bi radio dva puta. Imenovanje članova je u postupku pripreme, a ako Zakon bude tražio izmjene u broju i sastavu članova školskih odbora bit će potrebno opet mijenjati statute školskih ustanova i pristupiti novom (drugom) imenovanju članova. To bi se moglo odnositi i na imenovanje članova školskih odbora koje ne imenuje osnivač, već se imenuju iz redova zaposlenika škole i roditelja učenika."
Kako je ovakav odgovor resornog pročelnika Ivan Šimunić „što bi bilo kad bi bilo", tražili smo konkretna odgovor - kad će župan Božidar Longin imenovati članove školskih odbora:

"Imenovanje članova školskih odbora je u postupku pripreme. Škole mogu redovito funkcionirati i ako nisu imenovani svi članovi školskih odbora. Ako je u nekoj školi iz određenih razloga potrebno imenovanje vanjskih članova, škole o tome izvješćuju županiju i tad se imenuju svi ili dio vanjskih članova školskog odbora te škole. Razlozi čekanja imenovanja stoji u činjenici novih izmjena gdje bi se mijenjao broj i sastav članova školskih odbora, ponavlja pročelnik Šimunić.
U listopadu je bilo drugačije opravdanje za stanje u kojima su škole bez nadzora kakvog propisuje zakon koji je na snazi. Činjenica je i da članovi školskih odbora ne primaju naknadu a imaju veliku odgovornost i puno posla, ocjena je stanja jednog od ravnatelja škole kojoj je Zadarska županija osnivač. Isto je i sa Školskim odborima u kojima je osnivač Grad Zadar ali oni su na vrijeme i zakonski popunjeni. Istodobno župan Longin najavljuje izradu startegije razvoja srednjoškolskog obrazovanja, iznosi planove o izmještanju škola, a elementarna obaveza osnivača još nije ispunjena - imenovanje po trojicu članova odbora u svakoj školi.