ZADAR - Prije godinu dana započeti radovi na podvožnjaku ceste ispod piste Zračne luke Zadar zapeli su na podzemnim vodama.
Iz Hrvatskih cesta koje su investitor tog 30 milijuna kuna vrijednog građevinskog zahvata potvrdili su kako je prilikom izvođenja zemljanih radova iskopa građevinske jame budućeg podvožnjaka na državnoj cesti D422 u Zemuniku došlo je do pojave velike količine podzemne vode.

- Pojava ovolike količine vode zahtjeva izradu tehničkog rješenja adekvatne zaštite predusjeka podvožnjaka odnosno prometnice od prodora vode. Radovi na samom podvožnjaku odvijaju se nešto usporenom dinamikom, a sve zbog potrebe svakodnevnog crpljenja velike količine vode kako bi se omogućio nesmetan rad. Trenutno su u tijeku pripreme za postavljanje podložnog betona u zoni podvožnjaka, dok će radovi na zaštiti predusjeka započeti odmah po izradi dodatne tehničke dokumentacije, a koja izrada je u tijeku, informacija je koju smo dobili iz Hrvatskih cesta.

Projektant je Via plan iz Varaždina koji je trebao predvidjeti podzemne vode.  Načelnik Zemunika Ivica Šarić izjavio je kako zbog njih se  "pista Zračne luke pliva jer su podvodni kanali začepljeni i ne propuštaju vodu pa je na Zračnoj luci praktički jedno malo jezero".

U Zračnoj luci su nam rekli kako nema takvih plavljenja piste.  I za vrijeme ekstremne poplave u rujnu na pisti nije bilo ni lokve zahvaljujući odličnom sustavu oborinskih voda. Izvođač radova također je iz Varaždina - tvrtka Calos.

Duljina zahvata je 444,36 metra, a rok za izvođenje radova je 18 mjeseci od datuma uvođenja izvođača u posao.