U Zadru je predstavljen međunarodni projekt zahvaljujući kojem je ucrtan put Dinarskim gorjem od Slovenije, Hrvatske pa sve do Albanije, dugačak 1 380 km. Projekt nosi naziv Via Dinarica, a cilj je da postane platforma za održivi razvoj ruralnih područja.

Namijenjen je izletnicima koji posjećuju planine Dinarskog gorja, ali to je i projekt čiji je cilj revitalizacija tog područja.

Jedan od glavnih ciljeva tako je, prema riječima predsjednik udruge Via Dinarica Croatia Alana Čaplara, zadržati preostale stanovnike u planinama i dovesti im goste. Terenski dio posla već je odrađen, tako su osmišljene i trasirne tri linije puta. U Hrvatskoj Via Dinarica obilazi šest nacionalnih parkova, četiri parka prirode i dva stroga rezervata prirode. Plava linija Via Dinarice u Hrvatskoj duga je 1070 km, bijela linija s odvojcima 760 km, a zelena linija 200 km.

U Zadarskoj županiji po mnogim se nalazi i najljepši dio ovoga puta i to ne samo u Hrvatskoj. Prije svega tu je Velebit, ali i Zrmanja i planine u ličkom zaleđu- kazao je predsjednik Udruge A. Čaplar.

Projekt koji potiče ruralni razvoj podržava i Zadarska županija. Pročelnik za poljoprivredu, ruralni i otočani razvoj Danijel Segarićizjavio je da  ukoliko se steknu uvjeti pružit ćemo i financijsku pomoć ovom projektu. Ako bude prilike tražit ćemo nominacije za EU fondova, najavio je Segarić..

Neki strani časopisi već su proglasili Via Dinaricu jednim od deset najatraktivnijih dužinskih planinarskih putova na svijetu. Tu je i još niz drugi priznanja za projekt o kojem više možete saznati na službenim Mrežnim stranicama.