Stiže li kineski kapital u Hrvatsku? Kina se, naime, posljednjih nekoliko mjeseci spominje kao jedan od glavnih potencijalnih investitora u Hrvatskoj, posebice na području infrastrukturnih projekata. Odluka o odabiru kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation (CRBC) za gradnju Pelješkog mosta dala je dodatni zamah priči o mogućim kineskim ulaganjima. O toj temi, kao i drugim mogućnostima suradnje razgovarali su premijeri Hrvatske i Kine Andrej Plenković i Li Keqiang, na summitu Kine i 16 zemalja središnje i istočne Europe krajem studenoga prošle godine u Budimpešti, a na to se nadovezalo otvaranje predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Šangaju.

Kinezi su navodno pripremili 2,5 milijardi dolara za investicije u regiji, a dobar dio tog novca mogao bi biti uložen u infrastrukturu na širem zadarskom području. Spominju se ulaganja u Zračnu luku Zadar, Gaženicu, željezničku prugu Zadar - Knin, zonu Crno i određene turističke komplekse. Tu priču dodatno je podgrijala kineska turneja čelnih ljudi Grada i Županije, Branka Dukića i Božidara Longina.

Domaćin izaslanstvu Zadarske županije bio je hrvatski veleposlanik u Pekingu Nebojša Koharović. Iskusni diplomat u Pekingu je od listopada 2013. godine, a prethodno je bio na veleposlaničkoj dužnosti u Rusiji i Poljskoj. Koharović ne krije zadovoljstvo rezultatima boravka zadarske delegacije u Kini, tijekom kojega je dogovorena povelja o prijateljstvu i suradnji Zadarske županije s kineskom regijom Hainan.

- Posjet župana Longina odvijao se u okviru uspostavljanja suradnje s Pokrajinom Hainan. Ova godina je u formatu suradnje Kine i 16 država srednje i istočne Europe (SIE) godina suradnje lokalnih samouprava. Zadarska županija prva je krenula u pravcu ostvarivanja ciljeva ove inicijative i na tome im čestitam. Hainan je jedna od kineskih regija s velikim potencijalom, pogotovo u turizmu, te je sigurno da će ova suradnja imati svoje benefite. Povelja o prijateljstvu i suradnji s Hainanom, trebala bi biti potpisana u travnju ove godine tijekom poslovno-gospodarskog foruma BOAO for Asia - kaže Koharović.

U hrvatskom veleposlanstvu u Pekingu održano je i nekoliko sastanaka s kineskim investitorima koji su zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku.

- Boravak izaslanstva Zadarske županije na tragu je prometnog i gospodarskog povezivanja NR Kine i Republike Hrvatske, s obzirom da je većina sugovornika s kineske strane predstavljala potencijalne investicijske, logističke ili proizvodne tvrtke zainteresirane za suradnju s poslovnim subjektima u Zadarskoj županiji. Ovakav interes kineskih tvrtki za ova područja suradnje na tragu je velikog projekta Novog Puta svile (Jedan pojas, jedan put) koji je iniciran od kineskog predsjednika Xi Jinpinga i u kojem je RH jedna od stotinjak država sudionica.

Izaslanstvo Zadarske županije posjetilo je i kinesku tvrtku Huawei koja je jedan od najpoznatijih proizvođača mobitela na svijetu?

- Posebno me veseli da je župan Longin prilikom posjeta tehnološkom divu, tvrtki Huawei, iskazao interes za suradnju ovog tehnološkog giganta sa Zadarskim sveučilištem. Transfer tehnologije i znanja te razmjena stručnjaka i studenata jedan je od stupova suradnje u području međuljudske suradnje Hrvatske i Kine te na tom području imamo također puno mjesta za napredak - zaključuje Koharović.