Osjećam se žalosno zbog nefunkcioniranja pravne države. Zar je jedna osoba jača od zakona?, poručio je danas ispred Doma sindikata Ivan Gašpar, koji ni nakon tri pravomoćne presude nije vraćen na posao sindikalnog povjerenika i vozača saniteta Doma zdravlja Zadarske županije. 

Pod „osobom jačom od zakona" mislio je na ravnateljicu dr. Renatu Bek koja ga je, tvrdi, suspendirala nakon što je upozorio na niz nepravilnosti u njezinom radu.   

- Godinama se prema Županiji prikazuje višak od 7 do 15 milijuna kuna. Međutim, taj se višak ostvaruje na teret djelatnika, neisplaćivanjem dnevnica i prekovremenih sati, te samih pacijenata koji se prevoze u nehumanim uvjetima loših vozila. Zabranu prilaska izdala mi je sama ravnateljica. Kako ona može prejudicirati sud, policiju i moje pravo na slobodu?, pita se Gašpar koji je već dvije godine pod suspenzijom.  

Razlog udaljavanja s posla je postupak kojeg je Dom zdravlja pokrenuo protiv Gašpara zbog utvrđivanja valjanosti njegove diplome. 

- Njegova diploma nije upitna, podmetnuta mu je lažna jer više nije bio poželjan. U Domu zdravlja radi od 1993. godine, vozio je bolesnike još za vrijeme agresije, ima sve potrebne dokumente, a i sam zadarski sud je utvrdio da legitimno radi svoj posao. Ovog nema nigdje u Hrvatskoj, naglasio je Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar.

Osim ravnateljici, današnjim okupljanjem sindikalisti su poslali jasnu poruku i zadarskom županu Božidaru Longinu. 

- Sa županom smo još u listopadu održali sastanak, obećao nam je pomoć no do današnjeg dana svoje obećanje nije ispunio. Razočarani smo. Nisu suspendirani ni ljudi na čelnim pozicijama koji su završili u Remetincu, a Gašpar je. Ravnateljica Bek je iskoristila pravo koje ne postoji, a sve zato što je kao sindikalni povjerenik ukazivao na određene nepravilnosti. Mi imamo mišljenih nadležnih Ministarstava, inspekcija i suda da je bio u pravu. Ovo je oblik pritiska i mobbinga zbog svega što je pokušao napraviti za sebe i svoje kolege te same građane, odnosno pacijente, poručio je tajnik SSSH Darko Idžaković, koji je iz Zagreba stigao u Zadar kako bi dao podršku Gašparu. 

Jučer je stigao i nalaz inspekcijskog nadzora u kojem jasno piše da se Gašparu mora dati pravo na rad. Sindikalci su županu i prozvanoj ravnateljici postavili rok od tjedan do deset dana u kojem mu to pravo moraju osigurati, odnosno vratiti ga na posao. Inače ćemo organizirati prosvjede ispred Županije i Doma zdravlja, a razmatramo i kaznenu prijavu protiv dr. Bek zbog mobbinga i zlouporabe položaja, rekao je Uranija. 

- Dok ima ovakvih ljudi, još uvijek vjerujem da bi se nešto moglo promijeniti, poručio je Gašpar.