Koliko su neobični birokratski putovi ovih je dana pokazala presuda koju je donio Općinski sud u Zadru u slučaju B. R. iz Srbije, koji je tužio svoju dugogodišnju suprugu G. R. kako bi dokazao da su sklopili brak u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Tužena je priznala postojanje braka, pa je sutkinja Marija Dukić donijela presudu koja ide u korist tužitelja, a samo formalno u štetu tuženicee, budući da je ona priznala postojanje braka i zapravo je i ona željela njegovu potvrdu.

Supružnici su svoj brak sklopili na području tzv. Republike Srpske Krajine, za vrijeme okupacije tog područja, koje nije bilo međunarodno priznato, pa stoga njihov brak nije konvalidiran hrvatskim propisima. Zbog činjenice da je državna matica vjenčanih koja se vodi pri Matičnom uredu Obrovac uništena, suprug nije mogao samo priznati postojanje braka, već je svoju suprugu - ni krivu ni dužnu - morao tužiti kako bi se utvrdilo postojanje braka. Tužena G. R. je u cijelosti priznala sve navode tužitelja u tužbi.

Svjedok M. S. u svom je iskazu naveo da je on bio na svadbi, da su supružnici još neko vrijeme nakon vjenčanja da su živjeli u Žegaru, gdje su dobili sina, te da su još uvijek u braku. Drugi svjedok potvrdio je kako se sjeća organiziranog slavlja.