AKA Cresendo dao je vokalnu uvertiru svečanosti otvaranja „Tuna, Sushi & Wine Festivala" u Kneževoj palači, a onda je gradonačelnik Zadra Branko Dukić svima okupljenima poželio dobrodošlicu.

„Ovaj je festival spoj gospodarskih, umjetničkih i kulturnih veza Japana i Zadra. Iniciran je našom gospodarskog suradnjom, a sada je značajan i kao turistički događaj koji se neprekidno razvija", kazao je zadarski gradonačelnik posebno pozdravivši veleposlanika Japana u Republici Hrvatskoj Keiji Takiguchija. Gospodin Takiguchi nije prvi put u Zadru, bio je i prošle godine kada je uz Donat oduševljeno govorio o hrvatskim tunama predstavivši ih kao „dar s neba", a sada se posebno osvrnuo na značajnu obljetnicu koja povezuje Hrvatsku i Japan.

„Ove godine obilježavamo 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa naših dviju zemalja. S druge strane, u Zadru imamo jedinstveni festival koji utvrđuje posebne veze vašeg povijesnog grada i gostoljubivih ljudi s Japanom. Spona te veze je tuna, a hrvatska tuna posebno je popularna u Japanu kao visokokvalitetna riba", kazao je japanski veleposlanik dodavši kako se u vrijeme festivala može osjetiti i probati dio japanske kulture. Ono što ovogodišnji TSWF dodatno nudi, priča je o plavoj ribi i autohtonim namirnicama zadarske regije. Župan Zadarske županije Božidar Longin osvrnuo se na značaj i ulogu marikulture, poljoprivrede i gastronomije za Zadarsku županiju.

„Vinogradarstvo i vinarstvo u našoj županiji primjetno je napravilo korak više, na što smo svi jako ponosni, kao što smo ponosni i na činjenicu kako smo naribarskija županija u Hrvatskoj, a tuna je u tom segmentu posebna priča jer je njezina vrijednost na najvećoj svjetskoj razini", kazao je zadarski župan koji je na otvorenje TSWF-a došao u društvu Tomislava Čorića, ministra zaštite okoliša i energetike. Na koncu, svečanost otvorenja manifestacije koja će u večernjem izdanju ponuditi spektakl gala večere u „Arsenalu" protekla je i u znaku izložbe fotografija Marina Kučere s prigodnim naslovom „Fantastična tuna". Izložba će biti otvorena do kraja festivala 11. veljače, a sam fotograf objasnio je naslov izložbe:

„Naslov Fantastična tuna nije podcjenjivački ili namijenjen umanjenju njezine vrijednosti, već kao sinonim za njezinu izvanrednost i izvrsnost. Zaista sam zahvalan što mi je ukazana čast da s izložbom sudjelujem na otvorenju ove manifestacije posvećene tuni". Gala večera u „Arsenalu" počinje u 20 sati s bogatim i atraktivnim programom te gastronomskim spektaklom koji će, kako je kazao veleposlanik Takiguchi, gostima ponuditi autentični dio Japana.