Dodjelom svježeg mesa svinjske vratine prijavljenim šokolarima krenulo je 16. izdanje Ninske šokolijade, kojoj će ove godine pokrovitelji biti predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i Ministarstvo poljoprivrede.

Kao i proteklih 15 godina Turistička zajednica grada Nina nabavila je svinjsku vratinu, ovaj puta za 63 natjecatelja koji se natječu i tradicijski čuvaju vještinu izrade ove jedinstvene delicije. Šokol se u ninskom kraju radio oduvijek, recept je još uvijek obavijen velom tajne, a prenosi se obiteljski šapatom s koljena na koljeno. Ove godine na natjecanje za najbolji šokol prijavili su se i najmlađi šokolari koji nikada do sada samostalno nisu radili šokol, a odlučili su poduprijeti izradu šokola kako bi se očuvali stari okusi ninskog kraja i dalje razvijala manifestacija.

Od pokretanja manifestacije u siječnju 2003. do siječnja 2018. sudjelovalo je ukupno 293 natjecatelja iz 31 mjesta, a od toga je bilo 99 šokolara i šokolarica iz Nina. Nedavno osnovana Udruga "Šokolari" pridružila se Turističkoj zajednici grada Nina u organizaciji, pa su predsjednik udruge Slavko Stulić i Kristijan Čvrljević dijelili meso onim natjecateljima koji su htjeli da im meso nabavi Turistički ured. U interesu postizanja što boljeg rezultata, a za što je potrebno meso najviše kakvoće, najveći je broj šokolara meso preuzimao u svojim omiljenim mesnicama. Ove godine meso za Šokolijadu su osigurali: Mesnica "Surić" Nin, Mesarnica "Ikić" Zadar, Mesnica PZ "Poličanka" Poličnik, Mesnice "Lukin" Zadar i Mesnica "Musić" Zadar, a za natjecateljski program nabavljeno je 410 kg mesa.

Imena natjecatelja 16. Ninske šokolijade po mjestima su:

Nin: Šime Ljubičić, Marino Čvrljević, Ivana Čvrljević, Šime Skočić, Đurđica Skočić, Tanja Striguljica, Marin Dejanović, Tomislav Kera, Marko Oltran, Roman Marguč, Marija Marguč, Miro Deša, Branko Sjauš, Vjerica Sjauš, Matija Šalov, Josipa Šalov, Mateja Šalov, Ivanka Bačić, Roko Bačić, Ana Tartaro, Iva Skočić Burela, Domagoj Burela, Šime Burela, Lovre Stulić, Tomislav Ljubičić, Luka Oltran, Frane Lipotica, Tomislav Pijaca, Ante Lipotica i Mateo Kevrić.

Privlaka: Miroslav Šango, Marijana Šango, Kristijan Šango, Ana Matulj, Ivica Matulj,
Šime Šango i Marija Kršulja

Ninski Stanovi: Josip Jurkin, Branko Jurkin, Ante Jurkin, Anka Jurkin i Đurđica Jurkin

Žerava: Boško Jurlina, Grozdana Jurlina, Joško Jurlina i Vesna Jurlina

Ljubač: Ante Ivanac, Sanja Ivanac, Ivanka Ivanac i Marko Ivanac

Vir: Goran Budija, Gorana Budija, Darko Fehir

Mrljane: Mladen Jureško i Vice Jureško

Krneza: Milan Čolak

Poljica: Vlado Marinković

Petrčane: Zoran Lisica

Islam Latinski: Tomislava Šalov Jusup

Briševo: Ante Butić

Zadar: Gordana Grbić, Ivan Ćurko i Poljoprivredno prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar