Župan Božidar Longin vratio se iz Kine, gdje je u pratnji svog glasnogovornika Ante Župana, u organizaciji Veleposlanstva RH održao nekoliko sastanaka na kojima je prezentirao razvojne mogućnosti Zadarske županije, ali i dogovorio neke konkretne oblike suradnje.

- Dojmovi našeg posjeta Kini su iznimno pozitivni. Održali smo niz konstruktivnih sastanaka na visokoj razini u Veleposlanstvu RH u NR Kini, gdje nam je domaćin bio naš veleposlanik Nebojša Koharović, a posjetili smo i jednu od najpoznatijih kineskih tvrtki, tehnološkog diva Huawei. Kinezi su zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku, pogotovo u infrastrukturne projekte. O toj temi, kao i drugim mogućnostima suradnje već su razgovarali premijeri Hrvatske i Kine, krajem studenoga prošle godine u Budimpešti, na summitu Kine i 16 zemalja središnje i istočne Europe.

Jesu li postignuti i neki konkretni dogovori?

Najkonkretniji dio posjeta bio je dogovor oko uspostavljanja suradnje s kineskom pokrajinom Hainan. U formatu suradnje Kine i 16 država srednje i istočne Europe (SIE) ovo je godina suradnje lokalnih samouprava, te smo dogovorili da ćemo potpisati povelju o prijateljstvu i suradnji s Hainanom u travnju ove godine, tijekom poslovno-gospodarskog foruma BOAO for Asia. Inače, otočna regija Hainan je jedna od najrazvijenijih u Kini, turistički je broj jedan, a njihov Hainan Airlines je među najvećim zrakoplovnim kompanijama u Aziji, dodaje Longin.

Znači li to da bi se mogla uspostaviti zračna linija s Kinom?

Oni su iskazali zanimanje za izravne letove prema Zadru, pogotovo nakon što Gaženica postane matična luka za kruzere. Prošle je godine više od 150 milijuna Kineza putovalo u razne turističke destinacije, a Hrvatska im je jedna od novootkrivenih destinacija. Tijekom 2017. godine našu je zemlju posjetilo oko 200 tisuća kineskih turista, a ova suradnja nam je svakako dobra prilika za razvoj novog turističkog tržišta. Za izravne letove s Kinom moramo produljiti sletnu stazu u Zračnoj luci Zadar za 700 metara, a treba vidjeti na koji ćemo način to realizirati. Jedna od mogućnosti je i koncesija, ali će o tome odlučiti država, kao većinski vlasnik Zračne luke.

Očekuje li se i uzvratni posjet Kineza Zadarskoj županiji?

Naravno, predstavnike regije Hainan pozvali smo na naše Dane županije, a dolazak gospodarstvenika dogovorit će se u suradnji s veleposlanstvom NR Kine u Hrvatskoj, jer im je veleposlanik, Nj. E. Hu Zhaoming već prenio pozitivne dojmove o Zadarskoj županiji. Na kraju, želim posebno zahvaliti našem veleposlaniku u Pekingu, Nj. E. Nebojši Koharoviću i svim djelatnicima Veleposlanstva RH koji su pripremili kvalitetan program boravka i bili nam na raspolaganju 24 sata na dan.